Quantcast
Ασαμάτογλου: Τα επίπεδα των 2,15 ευρώ το λίτρο αναμένεται να ξεπεράσει η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης- Τι είπε για το πετρέλαιο κίνησης - enikonomia.gr
share

Ασαμάτογλου: Τα επίπεδα των 2,15 ευρώ το λίτρο αναμένεται να ξεπεράσει η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης- Τι είπε για το πετρέλαιο κίνησης

δημοσιεύτηκε:

Τα επίπεδα των 2,15 ευρώ το λίτρο αναμένεται να ξεπεράσει σύντομα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, όπως  προειδοποίησε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤnews.

«Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας η αμόλυβδη μπορεί να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα τα 2,14 με 2,15 ευρώ το λίτρο», εκτίμησε.

Και μίλησε για το πετρέλαιο κίνησης. Όπως τόνισε, η τιμή του πετρελαίου κίνησης αναμένεται να ξεπεράσει το 1,85 ευρώ στα αστικά κέντρα, ενώ στην Περιφέρεια μπορεί να φτάσει ακόμη και το 1,95 ή 1,97 ευρώ.

Ταυτόχρονα εκτίμησε πως, τις επόμενες ημέρες οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και αυτό θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο πρώην πρόεδρος των πρατηριούχων καυσίμων σημείωσε ότι, παρά την εκτίναξη του τζίρου λόγω των αυξημένων τιμών, η πραγματική κατανάλωση έχει μειωθεί αισθητά. «Έχουν αυξηθεί οι τζίροι, αλλά έχουν μειωθεί οι όγκοι πωλήσεων», είπε.

Όπως εξήγησε, το κράτος εισπράττει περισσότερα έσοδα μέσω ΦΠΑ εξαιτίας της ανόδου των τιμών, παρότι η κατανάλωση καυσίμων υποχωρεί καθώς ο κόσμος είναι προσεκτικός στις μετακινήσεις του.

Πότε θα πέσουν οι τιμές

«Θα περάσουν πάνω από 6 μήνες για να δούμε τιμές στο πετρέλαιο όπως αυτές πριν από τον πόλεμο» δήλωσε. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δύσκολα θα δούμε και τη βενζίνη κάτω από τα 2 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, η διεθνής τιμή του πετρελαίου, λόγω της αγωνίας για την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, παραμένει σε έντονα ανοδική τροχιά, με το βαρέλι να κινείται πλέον κοντά στα 110 δολάρια.

«Χαρήκαμε ότι θα υποχωρήσει περίπου στο κατοστάρικο (σ.σ. δολάριο ανά βαρέλι πετρελαίου Brent), αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση να πέσουν οι τιμές», σημείωσε. Ο κ. Ασμάτογλου εκτίμησε ότι η αγορά καυσίμων θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την πολεμική κρίση.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι οι επιπτώσεις στα καταναλωτικά αγαθά θα διαρκέσουν ακόμη περισσότερο. «Για να δούμε αποκλιμάκωση στα καταναλωτικά αγαθά θα χρειαστεί πάνω από ένας χρόνος», υπογράμμισε.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.