Quantcast
Ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών: Ανακοινώθηκε από τον Τσακλόγλου το ποσοστό αύξησης-Δείτε ανά κατηγορία πόσα θα πληρώσετε - enikonomia.gr
share

Ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών: Ανακοινώθηκε από τον Τσακλόγλου το ποσοστό αύξησης-Δείτε ανά κατηγορία πόσα θα πληρώσετε

δημοσιεύτηκε:

Το ακριβές ποσοστό αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου.

«Αυτό που λέει ο νόμος για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών είναι ότι οι αυξάνονται με τον πληθωρισμό της προηγούμενης χρονιάς. Πόσο ήταν; Ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ ότι ο πληθωρισμός ήταν 9,6%. Άρα 9,6% θα είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών » τόνισε ο κ. Τσακλόγλου  μιλώντας στο MEGA και είπε πως αυτή η αύξηση θα ισχύσει αναδρομικά από την  1η Ιανουαρίου του 2023.

Επίσης επεσήμανε πως αυτό το ποσοστό αύξησης  είναι  χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για περισσότερο από 10%.

Γιατί θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

Εξήγησε και τον λόγο για τον οποίο θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. «Έχουμε ένα σύστημα το οποίο είναι διανεμητικό. Οι ασφαλιστικές εισφορές των τωρινών εργαζομένων πληρώνουν τις συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων » τόνισε και ανέφερε πως εάν « δεν υπάρξει αύξηση των εισφορών των επαγγελματιών, τότε αυτό δημιουργεί επιπρόσθετα δημοσιονομικά ελλείματα. Μην ξεχνάτε ότι ο προϋπολογισμός ήδη μεταφέρει προς το συνταξιοδοτικό σύστημα περίπου 15 δισ. ευρώ το χρόνο ».

« Τα τελευταία στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ δείχνουν πως ο μέσος μισθός αυξήθηκε περίπου 12,5% .Τι σημαίνει αυτό; Οι  ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών αυξήθηκαν κατά 12,5% ενώ οι αντίστοιχες των ελεύθερων επαγγελματιών ήταν παγωμένες οι καταβαλλόμενες. Είναι σημαντικό πως με τον νόμο Βρούτση δόθηκε στους ελεύθερους επαγγελματίες η επιλογή ανάμεσα σε 6 ασφαλιστικές κλάσεις. Την πρώτη ασφαλιστική κλάση, την χαμηλότερη  την επέλεξε παραπάνω από το 80% των ασφαλισμένων ελευθέρων επαγγελματιών. Αυτή η κλάση αυτή έχει ασφαλιστικές εισφορές που είναι χαμηλότερες  από τις εισφορές που αντιστοιχούν σε έναν ανειδίκευτο εργάτη ο οποίος παίρνει τον κατώτατο μισθό και χωρίς να έχει καμία τριετία »

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών: Δείτε τα νέα ποσά ανά κατηγορία με την αύξηση του 9,6%

Οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών θα αυξηθούν κατά 9,6 % και θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • Πρώτη ασφαλιστική κατηγορία: οι εισφορές θα ανέλθουν στα 230, 16 ευρώ (+ 21 ευρώ) από 210 ευρώ που είναι σήμερα (για τον κλάδο σύνταξης και υγείας )
  • Δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία: οι εισφορές θα διαμορφωθούν στα 276.19 ευρώ από 252 ευρώ που είναι σήμερα
  • Τρίτη ασφαλιστική κατηγορία: οι εισφορές θα ανέλθουν στα 330,99 ευρώ από 302 ευρώ που είναι σήμερα
  • Τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία: οι εισφορές θα διαμορφωθούν στα 397.85  ευρώ από 363 ευρώ που είναι σήμερα
  • Πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία: οι εισφορές θα ανέλθουν στα 476. 76 ευρώ από 435 ευρώ που είναι σήμερα
  • Έκτη ασφαλιστική κατηγορία: οι εισφορές θα διαμορφωθούν στα 62ο.34 ευρώ από 566 ευρώ που είναι σήμερα

Yπενθυμίζεται ότι υπάρχει και μια ειδική κατηγορία για τις ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να καταβάλουν οι νεοεισερχόμενοι. Το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτή τη κατηγορία θα διαμορφώνεται στα 138,096 ευρώ από 126 ευρώ που είναι σήμερα

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.