Quantcast
Ασφαλιστικές εισφορές: «Η αύξησή τους θα φέρει καλύτερες συντάξεις» - Όσα είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του e- ΕΦΚΑ - enikonomia.gr
share

Ασφαλιστικές εισφορές: «Η αύξησή τους θα φέρει καλύτερες συντάξεις» – Όσα είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του e- ΕΦΚΑ

δημοσιεύτηκε:

Θα αυξηθούν κατά 15 με 20 ευρώ οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών από την 1η Ιανουαρίου του 2023, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Οι σημερινοί ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν ένα μέρος των συντάξεων των σημερινών συνταξιούχων. Γι’ αυτό από 1/1/2023 είναι αναγκαίο να υπάρξει και μια μικρή αύξηση της τάξεως των 15-20 ευρώ στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών» τόνισε. 

«Είναι πολύ σημαντική η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και για τους ίδιους τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατί μελλοντικά θα δουν και αυτοί αυξημένες συντάξεις. Η Όσο περισσότερα χρήματα θα δίνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για εισφορές τόσο πιο πολύ θα θωρακίζεται το ασφαλιστικό σύστημα σήμερα και τόσο καλύτερη σύνταξη θα πάρουν σε 20 και 30 χρόνια που θα συνταξιοδοτηθούν” εξήγησε ο ίδιος και πρόσθεσε:

“Εάν δεν αυξηθούν οι εισφορές με μαθηματική ακρίβεια, τότε κάποιος που πληρώνει στην πρώτη ασφαλιστική κλάση των 220 ευρώ, σε λίγα χρόνια από σήμερα θα δει 500 ευρώ σύνταξη και δεν νομίζω κανένας ελεύθερος επαγγελματίας να το θέλει αυτό».

 Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ της ΕΡΤ1:

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες

Υπενθυμίζεται πως  οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ των 6 ασφαλιστικών κατηγοριών τις εισφορές που επιθυμούν να πληρώσουν για το επόμενο έτος.

Εάν υπολογιστεί ότι θα γίνουν αυξήσεις έως και 20 ευρώ ανά κάθε ασφαλιστική κατηγορία, όπως προκύπτει από όσα είπε σήμερα ο κ. Τσάπαλος, τότε τα νέα ποσά θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • Πρώτη ασφαλιστική κατηγορία: οι εισφορές θα φτάσουν έως και 23ο ευρώ (+ 21 ευρώ) από 210 ευρώ που είναι σήμερα (για τον κλάδο σύνταξης και υγείας)
  • Δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία: οι εισφορές θα φτάσουν μέχρι και 272 ευρώ από 252 ευρώ που είναι σήμερα.
  • Τρίτη ασφαλιστική κατηγορία: οι εισφορές θα αγγίξουν μέχρι και τα 322 ευρώ από 302 ευρώ που είναι σήμερα.
  • Τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία: οι εισφορές θα φτάσουν μέχρι και τα 383 ευρώ από 363 ευρώ που είναι σήμερα.
  • Πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία: οι εισφορές θα αγγίξουν μέχρι και τα 455 ευρώ από 435 ευρώ που είναι σήμερα.
  • Έκτη ασφαλιστική κατηγορία: οι εισφορές θα φτάσουν μέχρι και τα 586 ευρώ από 566 ευρώ που είναι σήμερα.

Yπενθυμίζεται ότι υπάρχει και μια ειδική κατηγορία για τις ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να καταβάλουν οι νεοεισερχόμενοι. Το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτή τη κατηγορία θα διαμορφωθεί στα 146 ευρώ από 126 ευρώ που είναι σήμερα.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.