Quantcast
Capital controls: Τα νέα μέτρα χαλάρωσης - enikonomia.gr
share

Capital controls: Τα νέα μέτρα χαλάρωσης

δημοσιεύτηκε:

Σημαντικές αλλαγές δρομολογούνται για τη χαλάρωση των capital controls (τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και τις τραπεζικές συναλλαγές), με στόχο τη διευκόλυνση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης. Στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται η δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμών από νέους φοιτητές και η χαλάρωση των περιορισμών στις διαδικτυακές συναλλαγές με το εξωτερικό. 

Ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι είναι εφικτή η άρση των capital controls έως το τέλος του έτους, εφόσον υπάρξει οικονομική σταθερότητα, και απηύθυνε έκκληση στις τράπεζες να μειώσουν το ύψος των προμηθειών τους στις συναλλαγές, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγων των capital controls.

Ειδικότερα, προβλέπονται οι εξής αλλαγές:
1ον. Εξάντληση σε εβδομαδιαία βάση του καθορισμένου ορίου συναλλαγών στο εξωτερικό ανά τραπεζικό ίδρυμα, που ήταν σε ημερήσια βάση. Αυτό σημαίνει, ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία για τις τράπεζες και συνεπώς θα έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν καλύτερα τους πελάτες τους.

2ον. Παροχή δυνατότητας ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού στους νέους φοιτητές.

3ον. Μεταφορά των αιτημάτων νομικών προσώπων για συναλλαγές έως και 5.000 ευρώ στα τραπεζικά καταστήματα.

4ον. Εντατικοποίηση των διαδικασιών αξιολόγησης των αιτημάτων των φυσικών προσώπων από τις τράπεζες.

5ον. Δυνατότητα ανοίγματος ειδικού τραπεζικού λογαριασμού, περιορισμένου χρόνου, σε υποψήφιους βουλευτές και κόμματα. Οι συναλλαγές θα γίνονται όπως ακριβώς και για όλους τους πολίτες, χωρίς καμία προνομιακή μεταχείριση.

6ον. Χαλάρωση των περιορισμών στις διαδικτυακές συναλλαγές του εξωτερικού.

7ον. Κωδικοποίηση του πλαισίου περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων σε ένα ενιαίο κείμενο.
Επίσης, απευθύνεται έκκληση στις τράπεζες να μειώσουν το ύψος των προμηθειών τους στις συναλλαγές, οι οποίες και έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.