Quantcast
Χατζηδάκης: Σε ποιους θα γίνει παραγραφή χρεών προς τον ΕΦΚΑ - enikonomia.gr
share

Χατζηδάκης: Σε ποιους θα γίνει παραγραφή χρεών προς τον ΕΦΚΑ

δημοσιεύτηκε:

Διάταξη η οποία θα προβλέπει την παραγραφή χρεών προς τον ΕΦΚΑ θα περιλαμβάνει το επόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, η ευεργετική διάταξη αφορά μόνο τους οφειλέτες «που δεν έχουν αναζητηθεί μετά την παρέλευση της δεκαετίας».

«Προσπαθούμε να παίρνουμε μέτρα στα πλαίσια της λογικής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι «εάν ο ΕΦΚΑ χάριζε τα χρέη, δεν θα είχε εισφορές για να δίνει συντάξεις. Εμείς γνωρίζοντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί θα προχωρήσουμε με εναρμόνιση των ρυθμίσεων που υπάρχουν από την Εφορία, με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις στον ΕΦΚΑ».

Για παράδειγμα, όπου υπάρχει στην ΑΑΔΕ ρύθμιση χρεών σε 24 δόσεις και στον ΕΦΚΑ ρύθμιση σε 12 δόσεις, θα εναρμονιστούν και οι δύο οφειλές στις 24 δόσεις «για να υπάρχει εκλογίκευση του συστήματος» τόνισε ο υπουργός.

Επιπλέον, όπως είπε ο ίδιος στον ΣΚΑΙ, θα υπάρξει συμμόρφωση με την «απόφαση του ΣτΕ που μειώνει τον χρόνο παραγραφής των οφειλών από την 20ετία στη 10ετία, όπως ήταν και πριν τον νόμο Κατρούγκαλου, αναφορικά με τις οφειλές προς το ΙΚΑ» ενώ υπογράμμισε ακόμη μια φορά ότι πρόκειται «για παραγραφή οφειλών που δεν έχουν αναζητηθεί από τον ΕΦΚΑ εντός της 10ετίας. Αν έχουν αναζητηθεί, δεν παραγράφονται. Όπως δεν παραγράφονται πουθενά και δεν παραγράφονταν και πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου».

Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης, ο υπουργός σχολίασε ότι εάν παραγράφονταν οφειλές που έχουν αναζητηθεί από τον ΕΦΚΑ, θα υπήρχε ο «ηθικός κίνδυνος», οι οφειλέτες να έχουν το κίνητρο να είναι ασυνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους.

«Θα εκλογικεύσουμε το σύστημα και θα συμμορφωθούμε με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Διότι αν λέγαμε “δεν βαριέσαι, δεν έχεις πληρώσει για 10 χρόνια και μετά στα χαρίζουμε”, θα έπρεπε να είναι κανείς ανόητος για να πληρώνει στον ΕΦΚΑ και θα κατέρρεε το ασφαλιστικό σύστημα» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης σχετικά με το ζήτημα.

Στην τελική ευθεία για την έκδοση των κύριων συντάξεων

Μετά τις 15 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία σχετικά με τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις, ωστόσο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης, επεσήμανε ότι η εκτίμησή του είναι ότι «όλες οι συντάξεις θα έχουν βγει μέχρι και το 2019» με την εξαίρεση «όσων χρωστούν πάνω από τα όρια ή άλλων που έχουν νομικές περιπλοκές».

Ο υπουργός σημείωσε ότι «στόχος είναι τώρα να καθαρίσουμε και το 2020» καθώς οι συντάξεις που έχουν ήδη ρυθμιστεί είναι περίπου στο 97-97,5%. «Είμαστε πάρα πολύ καλά και στο 2021, και στο 2022», είπε ο κ. Χατζηδάκης, για το οποίο «είναι χαρακτηριστικό ότι από όσους υπέβαλαν αίτηση μέχρι τον Απρίλιο για να πάρουν σύνταξη, περίπου το 75% την έχει ήδη πάρει».

«Το πρόβλημα βασικά αυτή την ώρα εστιάζεται στο Δημόσιο», στο οποίο για λόγους «διοικητικούς, πράγματι υπάρχει μια καθυστέρηση» ανέφερε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι «οι μισές από τις οφειλόμενες συντάξεις» αφορούν αυτή την ώρα πρώην εργαζόμενους του Δημοσίου. Σχετικά με αυτό το ζήτημα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων έχει ξεκινήσει συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη γενική γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων από τον Μάιο ώστε να προχωρήσουν διαδικασίες αυτοματοποίησης. «Τώρα τον Αύγουστο και πιο πολύ τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει μια τελική επίθεση και στο Δημόσιο» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι «θέμα ενός-δύο μηνών» να αντιμετωπιστούν και οι εκκρεμότητες προς τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Ο ίδιος αποσαφήνισε ότι επειδή οι συγκεκριμένες συντάξεις θα υπολογιστούν με συστήματα αυτοματοποίησης, κεντρικά, οι πολίτες που καλούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, πράγματι δεν μπορούν να λάβουν περισσότερη ενημέρωση.

«Στην πραγματικότητα, αυτή την ώρα, έχουμε κατέβει σε πραγματικές εκκρεμότητες σε περίπου 35 χιλιάδες, μπορεί και λιγότερο, και θα επιχειρήσουμε τώρα να το κλείσουμε μέχρι το τέλος της θερινής περιόδου, είμαστε στην τελική ευθεία. Είναι ένα θέμα που ήταν εθνική ντροπή. Πέρσι τέτοιο καιρό είχαμε 120-130 χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις» επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι «αμέσως μετά, θα βάλουμε τα δυνατά μας για τις επικουρικές συντάξεις διότι ξεκινήσαμε από τις κύριες, που ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο υπολογισμός των επικουρικών συντάξεων θα είναι απλούστερος, καθώς θα έχουν ήδη εκδοθεί οι κύριες.

Αναφερόμενος στην μείωση των εκκρεμοτήτων, ο υπουργός δήλωσε ότι «είναι το αποτέλεσμα μιας συνολικής προσπάθειας και χρήσης νέων μεθόδων. Διότι το πετύχαμε όλο αυτό χάρη στην βοήθεια βεβαίως των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, αλλά με 900 λιγότερους υπαλλήλους. Επειδή χρησιμοποιήσαμε περισσότερο τις νέες τεχνολογίες, άλλες μεθόδους management, τον ηλεκτρονικό πύργου ελέγχου και φτάσαμε μέχρι εδώ».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του ΣΚΑΙ:

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.