Quantcast
Δάνεια: Ποιες αλλαγές εξετάζονται για να ενταχθούν περισσότεροι στον εξωδικαστικό μηχανισμό - enikonomia.gr
share

Δάνεια: Ποιες αλλαγές εξετάζονται για να ενταχθούν περισσότεροι στον εξωδικαστικό μηχανισμό

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται νέο “λίφτινγκ” στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Σύμφωνα με το MEGA, οι τράπεζες και η κυβέρνηση βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι πολίτες στη ρύθμιση των 240 δόσεων. Αυτό θα αφορά σεόσους έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στην εφορία και στο δημόσιο.

Οι αλλαγές 

Μερικές από τις αλλαγές που εξετάζεται για τον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι η επιμήκυνση των δανείων των ενήμερων δανειοληπτών που βρίσκονται στο όριο να κοκκινήσουν λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποπληρωμής  του δανείου.

Επίσης ένα δεύτερο πολύ σημαντικό είναι ότι πολλοί που μπήκαν στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού το σύστημα τους πετούσε έξω γιατί δεν είχαν βιωσιμότητα για διάφορους λόγους. Ωστόσο τώρα το υπουργείο Οικονομικών επαναφέρει τη  διαμεσολάβηση. Όπου εκεί ένας πιστοποιημένος διαμεσολαβητής από το υπουργείο Δικαιοσύνης εξειδικευμένος  με γνώση τα κόκκινα δάνεια θα αναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις, δηλαδή θα τρέχει τη διαδικασία προκειμένου  να μην μείνουν  εκτεθειμένοι αυτοί οι δανειολήπτες.

Για το θέμα μίλησε η δικηγόρος, Νανά Παπαδογεωργάκη στο MEGA. Υπάρχει δανειολήπτης που ενώ πλήρωνε επί σειρά ετών γύρω στα 1.000 ευρώ δόση για το σπίτι του, τώρα με βάση τις αυξήσεις που έγιναν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα επιτόκια καλείται πλέον να πληρώνει δόση 1.400 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή ο δανειολήπτης μπορεί να ζητήσει επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου είπε και εξήγησε πως μπορεί να γίνει αυτό. Δηλαδή αντί για 20 χρόνια μπορεί να εξοφλήσει το δάνειο του σε 25 χρόνια και την άλλη εναλλακτική που έχει είναι να  πουλήσει το σπίτι του. Επίσης ανέφερε ότι ο πολίτης αυτός έχει πάρει ένα δάνειο της τάξεως  των 250 χιλ ευρώ και η επιπλέον ετήσια επιβάρυνση είναι 4.800 ευρώ.

Πώς θα λειτουργεί η νέα πλατφόρμα

Εν συνεχεία η κα Παπαδογεωργάκη εξήγησε τον τρόπο που θα λειτουργεί ο μηχανισμός διαμεσολάβησης μεταξύ δανειολήπτη και fund στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού.

«Δεν θα χρειαστούν οι δανειολήπτες να χτυπήσουν την πόρτα των funds. Η πλατφόρμα θα ενεργοποιείται αυτομάτως. Αυτό είναι το οποίο σχεδιάζεται να γίνεται» τόνισε και ανέφερε δηλαδή ότι ο διαμεσολαβητής θα δίνει οδηγίες τι πρέπει να κάνει ο δανειολήπτης και το fund θα ενημερώνεται από την πλατφόρμα. Και οι δύο θα ενημερώνονται από την πλατφόρμα η  οποία αναμένεται να τεθεί άμεσα σε λειτουργία.

Τι ζητούν τα funds 

Τα funds ζητούν να μικρύνει η διάρκεια των ρυθμίσεων  αλλά σε αντάλλαγμα να δίνουν αυτά τα κουρέματα  και τις διαγραφές που ο κόσμος δικαιούται και πρέπει να πάρει.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.