Quantcast
Δάνεια: Πόσο θα αυξηθούν οι δόσεις τον Μάρτιο με την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ-Δείτε αναλυτικά παραδείγματα - enikonomia.gr
share

Δάνεια: Πόσο θα αυξηθούν οι δόσεις τον Μάρτιο με την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ-Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

δημοσιεύτηκε:

“Φωτιά” έχουν πάρει οι δόσεις των δανείων των πολιτών με τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται πως από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι και σήμερα έχουν γίνει τουλάχιστον 4 αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ ,ενώ σε λίγες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί ακόμη μια κατά σχεδόν 0, 5% εκτοξεύοντας κι άλλο τις ήδη φουσκωμένες δόσεις δανείων.

Οι μεγάλοι χαμένοι

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατία”, μεγάλοι χαμένοι βγαίνουν από τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο  καθώς καλούνται να αναλάβουν το κόστος από τις αυξήσεις οι οποίες θα συνεχιστούν ίσως και με την ίδια ένταση εντός του έτους, ενώ ήδη έχει προεξοφληθεί ένα 0, 5% για τον Μάρτιο.

Σε αντίθεση με τα κυμαινόμενα δάνεια στα οποία η αναπροσαρμογή είναι αυτόματη, οι τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για τα νέα σταθερά  προγράμματα. Ο μεγάλος πονοκέφαλος αφορά κυρίως  όσους έχουν  δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο  του οποίου το συνολικό κόστος βασίζεται είτε στο διατραπεζικό Euribor είτε στο επιτόκιο της ΕΚΤ συν περιθώριο  κέρδους  (περίπου 2,50 ποσοστιαίες  μονάδες). Κατά συνήθη πρακτική, το Euribor ακολουθεί κατά πόδας τα εκάστοτε επίπεδα του επιτοκίου της ΕΚΤ.

Τα στεγαστικά δάνεια

Η εφημερίδα “Δημοκρατία “παραθέτει παραδείγματα για τον τρόπο που θα διαμορφωθούν οι δόσεις των  δανείων τον Μάρτιο μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ. Αναλυτικά:

A.Για ένα μέσο στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ και διαρκείας 20 ετών ο πολίτης:

  • πλήρωνε 560 ευρώ τον μήνα τον Ιούνιο του 2022
  • ωστόσο στο τέλος του Μαρτίου αναμένεται να αγγίξει τα 720 ευρώ.
  • Αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα θα πληρώνει 160 ευρώ περισσότερα ή συνολικά 1.920 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή σχεδόν όσο 4 μηνιαίες δόσεις.

B. Για ένα δάνειο ύψους 100.000 ευρώ με διάρκεια 15 έτη και επιτόκιο 3%, ο πολίτης:

  • πλήρωνε τον περασμένο Ιούλιο μηνιαία δόση 696,37 ευρώ
  • πλέον θα ανέλθει στα 850,44 ευρώ με επιτόκιο 6%.
  • Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει διαφορά της τάξεως του 154, 07 ευρώ το μήνα. Δηλαδή συνολικά το χρόνο θα κληθεί να πληρώσει 1.848, 84 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε 2,7 δόσεις επιπλέον  τον χρόνο.

Γ. Το ίδιο δάνειο αλλά με διάρκεια αποπλήρωμής  τα 20 χρόνια

  • Η δόση τον περασμένο Ιούνιο ήταν 537, 70 ευρώ τον μήνα.
  • Η νέα δόση θα διαμορφωθεί σε 722, 94 ευρώ τον μήνα. Η επιβάρυνση  δηλαδή θα είναι κατά 185,24 ευρώ το μήνα.
  • Αθροιστικά στη διάρκεια ενός έτους  το συνολικό ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο εν λόγω δανειολήπτης θα είναι της τάξεως των 2.227,68 ευρώ  που αντιστοιχεί σε επιπλέον  4,1 δόσεις.

Το Euribor

Με τα σημερινά δεδομένα και με το Euribor στο 2,512% το συνολικό επιτόκιο διαμορφώνεται σε 5,512 % και αντίστοιχα η δόση σε  1.032 ευρώ. Προκύπτει δηλαδή επιπλέον επιβάρυνση 201 ευρώ τον μήνα ή  2.412 ευρώ το χρόνο.

Αν το Euribor ανέβει στο 3% προεξοφλώντας και τις μελλοντικές αυξήσεις, τότε το συνολικό επιτόκιο διαμορφώνεται σε 65 και η δόση σε 1.074 ευρώ. Προκύπτει δηλαδή συνολική επιπλέον επιβάρυνση 243 ευρώ τον μήνα ή 2.916 ευρώ τον χρόνο. Αντίστοιχα για ένα νέο δάνειο 100.000 ευρώ με 15 έτη διάρκεια πάντα με τα ίδια επιτόκια η δόση πριν από τις αυξήσεις ανέρχονταν σε 690 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.