Quantcast
Δασικοί χάρτες και Κτηματολόγιο: Ομοφωνία για την ολοκλήρωσή τους - enikonomia.gr
share

Δασικοί χάρτες και Κτηματολόγιο: Ομοφωνία για την ολοκλήρωσή τους

δημοσιεύτηκε:

Είναι αναγκαίο να γίνουν μεταρρυθμίσεις στους δασικούς χάρτες και στο Κτηματολόγιο, όπως αυτό προέκυψε από σχετικές δηλώσεις που έκαναν πρόσφατα σε σχετική εκδήλωση ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος  Στασινός και το ΣτΕ.

Αναλυτικά:

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν ληφθεί όλες οι πρόνοιες σύμφωνα με τις Συνταγματικές επιταγές για την ολοκλήρωση των  δασικών χαρτών και του Κτηματολογίου  επεσήμανε ο αρμόδιος  υφυπουργός, Νίκος Ταγαράς.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι  δηλώσεις  του γενικού γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευθύμη Μπακογιάννη. Όπως είπε είναι αναγκαίο να αποφευχθούν κακές πρακτικές του παρελθόντος, με αποτελεσματική επίλυση των ζητημάτων.

Για το θέμα αυτό μίλησε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. «Είναι προτιμότερο να έχουμε ολοκληρωμένους τους δασικούς χάρτες ακόμα και αν υπάρχουν κάποια λάθη σε αυτούς, τα οποία θα διορθωθούν στη συνέχεια, παρά να διαιωνίζεται αυτή η απαράδεκτη εκκρεμότητα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να προωθηθούν πρακτικές λύσεις προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Όσον αφορά το περιεχόμενο του Συλλογικού Έργου, όπως υπογραμμίστηκε, επιδίωξή του είναι, μέσω της κωδικοποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας περί Δασικών Χαρτών, να αποτελέσει ένα απαραίτητο βοηθητικό εργαλείο για την ελληνική Πολιτεία, τη Διοίκηση και τον επιστημονικό κόσμο, συνεισφέροντας θετικά στην ολοκλήρωση και κύρωση των δασικών χαρτών και στην ανάδειξη της ανάγκης προστασίας του σπουδαίου δασικού της πλούτου.

Η θέση του ΣτΕ

Από  την πλευρά των δικαστών του ΣτΕ, τον πρώην πρόεδρο Κωνσταντίνο Μενουδάκο, τον σύμβουλο Επικρατείας Χρήστο Ντουχάνη, και τον πάρεδρο του ΣτΕ Δ. Πυργάκη επισημάνθηκε, ότι ύστερα από πολλές δεκαετίες ακυρωτικών αποφάσεων, αλλά και καθυστερήσεων από την πλευρά της διοίκησης «είμαστε πλέον σε καλό δρόμο» για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.

Από όλες τις πλευρές τονίστηκε, ότι αποτελεί υπέρτατο σκοπό η ολοκλήρωση των Δασικών Χαρτών, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας, αλλά και ταυτοχρόνως για τη δημιουργία ασφάλειας δικαίου για ιδιοκτησιακά θέματα και τις επενδύσεις.

«Η έλλειψη Δασικών Χαρτών έχει οδηγήσει σε ανασφάλεια δικαίου και σε άδικη εφαρμογή του νόμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μενουδάκος και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι Δασικοί Χάρτες σύντομα θα ολοκληρωθούν, καθώς, όπως είπε, πολλά από τα ζητήματα έχουν επιλυθεί από τη νομολογία.

«Η εποχή της αθωότητας τελείωσε – Χρειάζονται έργα», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ντουχάνης. «Η περυσινή εμπειρία έδειξε ότι δεν αρκεί το δασολόγιο», είπε και επεσήμανε την ανάγκη «να πάμε στην ουσιαστική προστασία αυτού που έχουμε καταγεγραμμένου ως δασική έκταση».

Ο πρόεδρος του ΣτΕ Δημήτρης Πυργάκης ανέφερε: «Η σχέση δασικού και οικιστικού περιβάλλοντος υπήρχε πάντα συγκρουσιακή». Επισήμανε δε, ότι: «Η στάση της πολιτείας δεν ήταν πάντα συνεπής, καθώς κινούνταν στη σφαίρα του απόλυτου ιδεαλισμού ή τη σφαίρα του απόλυτου ρεαλισμού», όπως είπε, χαρακτηρίζοντας τον ρόλο του Δικαστή ως «» στη σύνταξη των Δασικών Χαρτών.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.