Διαδικασίες «εξπρές» για τις αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς – Τα ποσά και η διαδικασία για τις αιτήσεις

αποδοχές

Διαδικασίες «εξπρές» για τις αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς σε Θεσσαλία, Μαγνησία, Εύβοια και Σποράδες, υιοθετούν τα συναρμόδια υπουργεία: Σε πρώτο πλάνο βεβαίως αυτή την στιγμή είναι η επιχείρηση απεγκλωβισμού όλων των κατοίκων των περιοχών που έχουν πληγεί, η αποκατάσταση των υποδομών και η αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών. Αμέσως μετά θα «τρέξουν» οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών, ενώ το «μοντέλο» αποζημιώσεων θα είναι ανάλογο προηγούμενων φυσικών καταστροφών.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Συγκεκριμένα, όσοι είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα στην λάσπη αρχικά θα λάβουν μία προκαταβολή 20.000 ευρώ, εφόσον το σπίτι τους έχει καταστραφεί και 6.000 ευρώ για τις οικοσυσκευές. Βεβαίως χορηγείται και ποσό 600 ευρώ για τις πρώτες άμεσες ανάγκες. Αποζημιώσεις θα δοθούν και σε όσους αγρότες είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται αλλά και σε κτηνοτρόφους. Χρήματα θα λάβουν και οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές.

Η διαδικασία για τις αποζημιώσεις

Το ποσό της πρώτης αρωγής που λαμβάνει κάθε ιδιοκτήτης συμψηφίζεται με το ποσό της τελικής στεγαστικής συνδρομής, όπως αυτό θα προσδιοριστεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με σχετική απόφαση οριοθέτησης και χορήγησης στεγαστικής συνδρομής.

Με την ολοκλήρωση των αυτοψιών από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, θα οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές και θα χορηγηθεί στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων, η οποία θα αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Το «μοντέλο» που υιοθετείται σε αυτές τις περιπτώσεις ξεκινά με την υποβολή των αιτήσεων για αποζημιώσεις που χορηγούνται προκαταβολικά και με διαδικασίες «εξπρές», μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας arogi.gov.gr. 

Συγκεκριμένα ακολουθούνται τα εξής «βήματα»:

Αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις

Τα ποσά για πρώτες ανάγκες και οικοσκευή

Απαλλαγή από φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις – Αναστολή συμβάσεων

Exit mobile version