Quantcast
Δημόσιο: Έρχεται ρύθμιση για αποχώρηση πριν από τα 62 με μειωμένη σύνταξη - enikonomia.gr
share

Δημόσιο: Έρχεται ρύθμιση για αποχώρηση πριν από τα 62 με μειωμένη σύνταξη

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για πρόωρη σύνταξη υπαλλήλων του Δημοσίου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” , το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα καταθέσει εντός των ημερών στη Βουλή ειδική νομοθετική ρύθμιση για πρόωρη σύνταξη πριν από τα 62 έτη για όλους  τους υποψήφιους συνταξιούχους  του Δημοσίου προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι  το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στον “αέρα” χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων η αίτηση συνταξιοδότησης «κόλλησε» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο θα έκρινε αν δικαιούνται ή όχι πρόωρη σύνταξη. Το υπουργείο Εργασίας έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια του ενημερωτικό σημείωμα από το ΝΣΚ (αναμένεται το πλήρες κείμενο της γνωμοδότησης) το οποίο δέχεται τα 62 έτη ως βάση για αποχώρηση με μειωμένη σύνταξη στο Δημόσιο.

Νέα ρύθμιση: Τι θα αλλάξει για τους δημοσίους υπαλλήλους

Με τη ρύθμιση αυτή οι εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα θα μπορούν φέτος να αποχωρήσουν πριν από το 62ο έτος της ηλικίας τους από την υπηρεσία τους αλλά με μειωμένη σύνταξη.

Προϋπόθεση είναι να έχουν ήδη υποβάλει αίτηση, ή να πρόκειται να το πράξουν εντός της χρονιάς, αλλά και να έχουν συμπληρώσει 25ετία έως το 2010.

Τι θα ισχύσει από το 2023 

Από το 2023 και εφεξής, όμως, δεν θα υπάρχει τέτοιο δικαίωμα. Το θέμα  θα αφορά μόνο την πρόωρη συνταξιοδότηση με 25ετία στο 56ο ή 58ο έτος και δεν επηρεάζει την «έξοδο» με 35ετία, συμπληρωμένη μέχρι 31/12/21, προ του 62ου έτους.

Γιατί υπάρχει πρόβλημα με τους εκπαιδευτικούς

Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘ΤΑ ΝΕΑ” το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι με βάση τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις έσπευσαν τον Φεβρουάριο του 2022 να υποβάλουν αίτηση μειωμένης σύνταξης.

Η οριστική τους παραίτηση από το Δημόσιο αναμένεται να εγκριθεί ή όχι τον Αύγουστο και έως τότε απαιτείται η λήψη μιας οριστικής απόφασης, καθώς οι αιτήσεις τους έχουν μπει στον “πάγο” από τον e-ΕΦΚΑ έως ότου ληφθεί οριστική απόφαση.

Βέβαια, με βάση και τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, παραιτήσεις που αποδεικνύεται ότι στηρίχθηκαν σε καλόπιστη πλάνη του ασφαλισμένου οδηγούν σε αποκατάστασή του, ήτοι μπορούν οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί που λανθασμένα παραιτήθηκαν να επανατοποθετηθούν στις θέσεις τους.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.