Quantcast
Δημόσιο: Ποια προβλήματα υπήρχαν με τις συντάξεις και πότε θα καταβληθούν τα εφάπαξ - enikonomia.gr
share

Δημόσιο: Ποια προβλήματα υπήρχαν με τις συντάξεις και πότε θα καταβληθούν τα εφάπαξ

δημοσιεύτηκε:

Νέες πληροφορίες για την καταβολή του εφάπαξ στους υπαλλήλους του Δημοσίου. Για το θέμα αυτό μίλησε το Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022  ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης στον ΑΝΤ1. «Έχουν μείνει λίγα εφάπαξ. Στο Δημόσιο είχε παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα στην απονομή των συντάξεων… έχει γίνει μια μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια. Βγαίνουν πια πάρα πολύ  γρήγορα, μαζικά οι συντάξεις του Δημοσίου. Είναι θέμα λίγου χρόνου να αντιμετωπιστεί πλήρως και το θέμα των συντάξεων πρωτίστως, και των εφάπαξ στη συνέχεια » τόνισε. Εν συνεχεία μίλησε για τον τρόπο που γίνεται πλέον η απονομή των συντάξεων σε όσους εργαστεί στο Δημόσιο. Οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δει τους τελευταίους μήνες ότι το Γενικό Λογιστήριο βγάζει  πλέον τις συντάξεις με αυτοματοποιημένο τρόπο και όχι χειρόγραφα, σημείωσε και προέτρεψε  τους δημόσιους υπαλλήλους να κάνουν λίγη υπομονή.

Δείτε παρακάτω  το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

 Εκκρεμείς συντάξεις Δημοσίου:  Πόσο έχουν μειωθεί

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης στο  Δημόσιο μειώθηκαν κατά 50%. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή” το Σεπτέμβριο του 2022 οι συνολικές εκκρεμότητες στο Δημόσιο μειώθηκαν  στις 11.138 από 21.561 παρουσιάζοντας  αξιοσημείωτο αποκλιμάκωση. Στην πράξη όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη του ΕΦΚΑ  « μέσα σε 20 ημέρες μέσω της αυτοματοποίησης ο ΕΦΚΑ κατάφερε να πετύχει αυτό που δεν μπορούσε να κάνει εδώ και 2 χρόνια  ».

Η προσπάθεια αυτοματοποίησης  

Για την προσπάθεια που γινόταν να αυτοματοποιηθεί το σύστημα  απονομής των συντάξεων στο Δημόσιο μίλησε και ο υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ,  Αλέξανδρος  Βαρβέρης, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή.’Οπως είπε  η προσπάθεια αυτοματοποίησης ξεκίνησε το Μάιο, όμως υπήρχαν προβλήματα όπως η διαδοχική ασφάλιση των υπαλλήλων με στοιχεία που έλειπαν από τα άλλα ταμεία, τα αφαιρούμενα διαστήματα (περίοδοι  που ο υπάλληλος είχε κενά ασφάλισης πχ  έπειτα από παύση και πειθαρχικό έλεγχο ή άδεια  άνευ αποδοχών) και κυρίως  οι αιτήσεις  αναγνώρισης  πλασματικών ετών.

Αρχικά  το αυτοματοποιημένο σύστημα αδυνατούσε να επεξεργαστεί ειδικά αυτές τις περιπτώσεις  που ζητούσαν αναγνώριση  χρόνων όχι μόνο για μια αιτία πχ στρατό αλλά και για συνδυασμό όπως στρατό και σπουδές .Παράλληλα  βέβαια έπρεπε να διορθωθούν τα ΔΑΥΚ , τα Δελτία Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης  κάθε υπαλλήλου που αποτελούν και το διαβατήριο των δημοσίων υπαλλήλων για τη συνταξιοδότηση. Επιπλέον σύμφωνα με τον κ.Βαρβέρη για την επίτευξη των αυτοματοποιημένων αποφάσεων έπρεπε να ψηφιοποιηθούν και  να επεξεργαστούν δεδομένα  που περιλαμβάνονταν σε πάνω από 17.500 φακέλους ασφαλισμένων, κάτι που πραγματοποιήθηκε από τον Ιούνιο μέχρι και το Σεπτέμβριο. Πλέον  το Δημόσιο κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει το σύστημα έχοντας  κωδικοποιήσει  όλα τα στοιχεία των υπό συνταξιοδότηση υπαλλήλων. 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.