Quantcast
Δώρο Πάσχα 2024: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον υπολογισμό και την πληρωμή του - enikonomia.gr
share

Δώρο Πάσχα 2024: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον υπολογισμό και την πληρωμή του

δημοσιεύτηκε:

Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, δηλαδή έως την 1η Μαΐου θα πρέπει οι εργοδότες – επιχειρήσεις να  πληρώσουν φέτος το Δώρο Πάσχα στους μισθωτούς εργαζόμενους τους  αορίστου και ορισμένου χρόνου. Διευκρινίζεται πως το Δώρο Πάσχα χορηγείται μόνο σε μετρητά κι όχι σε είδος, ενώ εάν αυτό δε καταβληθεί στους παραπάνω, τότε αυτό  θα θεωρείται πως είναι παράβαση του νόμου και ο εργοδότης διώκεται ποινικά. Επίσης επισημαίνεται πως οι  εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν  το Δώρο Πάσχα και μόνοι τους μέσω της εφαρμογής του ΚΕΠΕΑ https://www.kepea.gr/calc-doro-pasxa.php

Δώρο Πάσχα 2024: Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για τον υπολογισμό του

Το ποσό του Δώρου Πάσχα του μισθωτού εργαζόμενου υπολογίζεται από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου και λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος που αμείβεται, δηλαδή αν  πληρώνεται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Αναλυτικά:

  • Εάν η σχέση εργασίας του εργαζόμενου με τον εργοδότη διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα, τότε ο πρώτος  δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
  • Εάν όμως  η σχέση εργασίας του μισθωτού  εργαζόμενου με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα  τότε δικαιούται να πάρει αναλογία Δώρου η οποία θα υπολογιστεί ως εξής:

α. Ο εργαζόμενος που αμείβεται με μισθό θα πάρει Δώρο Πάσχα που θα είναι ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ενώ για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο  θα είναι για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

β. Εάν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από 8 ημέρες, τότε ο εργαζόμενος δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα. Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή  από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους, όπως  με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια.

 Όσον αφορά στην απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας,  στο διάστημα υπολογισμού του Δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Για παράδειγμα εάν ένας μισθωτός εργαζόμενος απουσίασε από την δουλειά του  για το διάστημα 60 ημερών λόγω ασθένειας και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέρες, τότε θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Οι αποδοχές

Το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νόμιμων.  Εάν η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία, τότε  το Δώρο Πάσχα θα υπολογιστεί με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Τακτικές αποδοχές:

  • Θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο αλλά και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.
  • Αποτελούν  μεταξύ άλλων η αμοιβή για τακτική νόμιμη υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εργασία την Κυριακή, σε αργίες, σε νυχτερινές ώρες, τα πριμ παραγωγικότητας, το επίδομα κατοικίας κλπ όταν χορηγούνται κατ’ επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα κλπ.

Σημειώνεται δε πως στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας.

Δηλαδή το Δώρο Πάσχα θα είναι προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας σε 0,0416 για τον μισθωτό εργαζόμενο

Για παράδειγμα εργαζόμενος με Δώρο Πάσχα 900 ευρώ, θα έχει προσαύξηση του συντελεστή αδείας και θα πρέπει να  λάβει 938 ευρώ.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.