Quantcast
ΔΥΠΑ: Αυτά είναι τα 8 προγράμματα κατάρτισης που "τρέχουν" για 9.330 άνεργους - Όλες οι λεπτομέρειες - enikonomia.gr
share

ΔΥΠΑ: Αυτά είναι τα 8 προγράμματα κατάρτισης που “τρέχουν” για 9.330 άνεργους – Όλες οι λεπτομέρειες

δημοσιεύτηκε:

Συνολικά 8 επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης “τρέχουν” αυτή την περίοδο για 9.330 άνεργους ηλικίας έως 29 ετών και 14.500 για άνω των 30 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ.

Αναλυτικά, αυτά είναι  τα εξής:

1ο πρόγραμμα  

Το πρόγραμμα του ΣΕΠΕ  με τίτλο “Συμβουλευτική Υποστήριξη, Κατάρτιση, Πιστοποίηση και Προώθηση στην Απασχόληση Ανέργων Νέων 25-29 ετών στον κλάδο Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών” . Σημειώνεται πως στο πρόγραμμα αυτό  υπάρχουν 1.600 διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Μερικά βασικά στοιχεία του προγράμματος είναι τα εξής:

Οι ειδικότητες, στις οποίες θα καταρτιστούν και θα πιστοποιηθούν οι ωφελούμενοι, είναι:

  • Τεχνικός Η/Υ & Δικτύων
  • Διαχειριστής Δικτύων
  • Διαχειριστής Βάσεων Δεδομένων
  • Προγραμματιστής Βάσεων Δεδομένων
  • Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού
  • Ειδικός Σχεδιασμού Ιστοσελίδων και Εφαρμογών
  • Τεχνικός Ασφαλείας Συστημάτων Πληροφορικής
  • Ειδικός συστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου e-commerce
  • Αναλυτής Συστημάτων Πληροφορικής (ICT Analyst)
  • Διαχειριστής Συστημάτων Πληροφορικής
  • Προγραμματιστής Ανοιχτού Λογισμικού.

Για την Πράξη θα υλοποιηθεί μία ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων, η οποία περιλαμβάνει:

  • Εξατομικευμένη Συμβουλευτική Υποστήριξη (6 ατομικές συνεδρίες)
  • Φάση Α – Πριν την έναρξη της Θεωρητικής Κατάρτισης (2 Συνεδρίες)
  • Φάση Β – Κατά τη διάρκεια της Θεωρητικής Κατάρτισης/ Πρακτικής Άσκησης (4 Συνεδρίες)
  • Θεωρητική Κατάρτιση (200 ώρες) για τη συμπλήρωση και την ενίσχυση των γνώσεων, βασικών δεξιοτήτων και άλλων ειδικών δεξιοτήτων στον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
  • Πρακτική Άσκηση (400 ώρες) των ωφελούμενων – On the job training
  • Πιστοποίηση από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης προσώπων, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO/ IEC 17024 ή τον ΕΟΠΠΕΠ ή από διεθνείς οίκους τεχνολογίας που παρέχουν αναγνωρισμένες προϊοντικές πιστοποιήσεις.

Δικαίωμα συμμετοχής στις Δράσεις έχουν άνεργοι νέοι, οι οποίοι πληρούν τις παρακάτω γενικές προϋποθέσεις:

  • Να έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος και να μην έχουν υπερβεί το 29ο έτος της ηλικίας του
  • Να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΔΥΠΑ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι
  • Να είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ ΤΕΙ από τμήματα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών ή αποφοίτων ΙΕΚ/ ΕΠΑΣ/ ΕΠΑΛ σε ειδικότητες Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
  • Να μην έχουν τη μαθητική, σπουδαστική ή φοιτητική ιδιότητα.

Εκπαιδευτικό Επίδομα

Οι συμμετέχοντες στις ενέργειες κατάρτισης και πιστοποίησης λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα ύψους πέντε ευρώ (5,00 €) μικτά ανά ώρα Θεωρητικής Κατάρτισης και πέντε ευρώ (5,00 €) μικτά ανά ώρα Πρακτικής Άσκησης, μείον τις νόμιμες κρατήσεις.

Προϋπόθεση για τη λήψη του εκπαιδευτικού επιδόματος από τους ωφελούμενους είναι, η επιτυχής συμμετοχή στις συνεδρίες Συμβουλευτικής Υποστήριξης (τουλάχιστο μία συμμετοχή στη Α Φάση και 3 στη Β Φάση), η ολοκλήρωση της θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης με λιγότερες απουσίες από το οριζόμενο στην παρούσα όριο και να έχουν συμμετάσχει στην εξέταση.

Σε περίπτωση πραγματοποίησης απουσιών και μέχρι του ανώτατου επιτρεπτού ορίου, η αμοιβή των καταρτιζομένων μειώνεται κατά το ποσό που αντιστοιχεί στις μη πραγματοποιηθείσες ώρες κατάρτισης. Η πιστοποίηση πιθανών απουσιών πραγματοποιείται μέσω των ημερησίων δελτίων παρακολούθησης προγράμματος. Ο Ανάδοχος υποχρεούται να παραδίδει στην αναθέτουσα αρχή, με τη λήξη κάθε προγράμματος, κατάσταση με τις πραγματοποιηθείσες ώρες κατάρτισης για κάθε εκπαιδευόμενο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την παρακάτω σελίδα  http://www.sepe.gr/gr/trainning/praxi-sumvouleutiki-upostirixi-katartisi-pistopoiisi-kai-proothisi-stin-apasholisi-anergon-neon-25-29-eton-ston-klado-tehnologion-pliroforikis-kai-epikoinonion/ για να ενημερωθούν για το πρόγραμμα.

2ο Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του ΙΝΣΕΤΕ με τίτλο”  Συμβουλευτική Υποστήριξη, Κατάρτιση και Πιστοποίηση στο αντικείμενο του Ψηφιακού Μάρκετινγκ για ανέργους έως 29 ετών σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον κλάδο του Τουρισμού ”  έχει 1.940 θέσεις εργασίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα αυτό στην παρακάτω ιστοσελίδα  https://digitaltraining04.insete.gr

3ο Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του  Οικονομικού Επιτελείου της Ελλάδας (ΟΕΕ) με τίτλο”  Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος για την ενίσχυση γνώσεων και δεξιοτήτων ανέργων Πτυχιούχων νέων έως 29 ετών, σε δυναμικούς τομείς του αναπτυξιακού μοντέλου της Οικονομίας” έχει διαθέσιμες  θέσεις εργασίας   2.000.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του https://apko.oe-e.gr/ προκειμένου να ενημερωθούν περαιτέρω για το πρόγραμμα

4ο Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με τίτλο” Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις για την ενίσχυση γνώσεων και δεξιοτήτων ανέργων Πτυχιούχων νέων έως 29 ετών, σε δυναμικούς τομείς του αναπτυξιακού μοντέλου της Οικονομίας” έχει  διαθέσιμες θέσεις  1.840.

Διευκρινίζεται  ότι στο αυτό πρόγραμμα αυτό μπορούν να συμμετάσχουν όσοι  δεν έχουν κλείσει το 29ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους και κατά την ημερομηνία εισόδου στην Πράξη.

Επίσης επισημαίνεται πως σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν στην Πρωτοβουλία Απασχόλησης Νέων (ΠΑΝ), είναι επιλέξιμοι οι ωφελούμενοι που θα υποβάλουν αίτηση και τόσο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης όσο και κατά την ημερομηνία εισόδου στην Πράξη (1η ημέρα συμβουλευτικής ) θα είναι έως 29 ετών, όσοι δηλαδή έχουν συμπληρώσει το 29ο έτος και να διανύουν το 30ο (να μην έχουν συμπληρώσει το 30ο έτος).

Όσοι θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να επισκεφτούν την ιστοσελίδα https://geotee-apko7.gr/ για να ενημερωθούν περαιτέρω

5ο Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του ΤΕΕ με τίτλο” Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις για την ενίσχυση γνώσεων και δεξιοτήτων ανέργων Πτυχιούχων νέων έως 29 ετών, σε δυναμικούς τομείς του αναπτυξιακού μοντέλου της Οικονομίας” έχει διαθέσιμες θέσεις εργασίας 1.950. Αυτό έχει διάρκεια 390 ώρες και στο πλαίσιο αυτού χορηγείται εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 1.950 ευρώ (δηλαδή 5 ευρώ  ανά ώρα) μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται  και οι νόμιμες  κρατήσεις.

Μερικά από τα βασικά στοιχεία του προγράμματος είναι μεταξύ άλλων:

Προϋποθέσεις συμμετοχής:

Οι αιτούντες να διαθέτουν κάρτα ανεργία σε ισχύ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι

  • Να μην έχουν μαθητική, σπουδαστική η φοιτητική ιδιότητα
  • Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και να μην έχουν συμπληρώσει το 29ο έτος.
  • Να είναι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τεχνικής-πολυτεχνικής κατεύθυνσης από σχολές της Ελλάδας ή του εξωτερικού αναγνωρισμένες από το ΔΟΑΤΑΠ
  • Να μην έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ίδιο αντικείμενο κατά την τελευταία διετία πριν από τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης

Τα εξατομικευμένα αντικείμενα κατάρτισης ανάμεσα στα μπορούν να επιλέξουν οι ωφελούμενοι είναι τα εξής:

  • Διοίκηση και Διαχείριση Έργων
  • Στέλεχος Διαχείρισης και ασφάλειας Ποιότητας Τροφίμων
  • Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Υγείας και Ασφάλειας Εργαζομένων
  • Διαχείριση Δημοσίων Συμβάσεων-Πράσινες & Κοινωνικές Δημόσιες Συμβάσεις- Κρατικές Ενισχύσεις
  • Θεσμικό και Νομικό Πλαίσιο στον Τομέα της Ενέργειας, Εξοικονόμηση και Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων
  • Τεχνικός Προγραμματισμού Smart Buildings (Πρόγραμμα ΒΙΜ)
  • Ολοκληρωμένα Συστήματα Μελετών και Διαχείρισης Έργων
  • Ειδικός Συστημάτων GIS
  • Σχεδιαστικά Προγράμματα 3D
  • Ειδικός σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)
  • Στέλεχος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την  https://web.tee.gr/eidisis/epidotoymeno-programma-symvoyleytikis-kai-katartisis-gia-anergoys-apofoitoys/ για να ενημερωθούν για το πρόγραμμα. 

6ο Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας με τίτλο ”  Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Ανάπτυξης του Ανθρώπινου Δυναμικού & Καταπολέμησης της Ανεργίας στον κλάδο των Υποδομών και των Μεταφορών ”  έχει 4.500 θέσεις εργασίας. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα  μπορούν να επισκεφτούν το  https://apko05.uhc.gr/ για να ενημερωθούν περαιτέρω.

7ο Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνιών Ελλάδος με τίτλο ”  Ολοκληρωμένη Παρέμβαση επαγγελματικής ενδυνάμωσης και ένταξης στην αγορά εργασίας για άτομα άνω των 30 ετών στον αγροδιατροφικό κλάδο” έχει 3.000  διαθέσιμες θέσεις εργασίας .

Επίσης επισημαίνεται πως η   υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους θα είναι διαθέσιμη το 3ο δεκαήμερο του Απριλίου 2023

8ο Πρόγραμμα 

Το πρόγραμμα του  Ινστιτούτου Εργασίας Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος με τίτλο” Ολοκληρωμένη Παρέμβαση επαγγελματικής ενδυνάμωσης και ένταξης στης αγορά εργασίας για ανέργους 30 ετών και άνω στην Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων στον Πολιτισμό” έχει  7.000 διαθέσιμες θέσεις εργασίας.

Η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους θα είναι διαθέσιμη το Μάιο 2023.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρει  σε ανακοίνωσή του πως ο  στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η ανάπτυξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων των ανέργων, που θα ενισχύσουν τη δυνατότητα σύνδεσης με την αγορά εργασίας και την απασχόλησή τους.

Τα προγράμματα περιλαμβάνουν εξατομικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση, θεωρητική κατάρτιση και πιστοποίηση των επαγγελματικών γνώσεων των συμμετεχόντων, ώστε να αναβαθμίσουν τις επαγγελματικές δεξιότητές τους σε θεματικά αντικείμενα σχετικά με τον επιστημονικό και επαγγελματικό τομέα τους, καθώς και να αποκτήσουν επιπρόσθετες νέες γνώσεις (new skills) ή/και οριζόντιες δεξιότητες (soft skills).

Τα προγράμματα συγχρηματοδοτούνται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ), μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στους συνδέσμους στον πίνακα που επισυνάπτεται ανά πρόγραμμα, προκειμένου να ενημερωθούν για τους όρους της κάθε πρόσκλησης και να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.