Quantcast
ΔΥΠΑ: Αντίστροφη μέτρηση για να ενεργοποιηθεί και στο wallet η κάρτα ανεργίας - enikonomia.gr
share

ΔΥΠΑ: Αντίστροφη μέτρηση για να ενεργοποιηθεί και στο wallet η κάρτα ανεργίας

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται και στο «πορτοφόλι» (wallet) του gov.gr η κάρτα ανεργίας της ΔΥΠΑ.

Όπως είχε γνωστοποιήσει πρόσφατα με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έως το τέλος του 2022 η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ θα είναι διαθέσιμη για ενεργοποίηση στο «πορτοφόλι» (wallet) του gov.gr (όπως η ταυτότητα και η άδεια οδήγησης). Η κάρτα μπορεί να παρέχεται υπό μορφή ψηφιακής εφαρμογής ή μέρους υφιστάμενης ψηφιακής εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα ή κάρτας που περιέχει επεξεργαστή, ο οποίος επιτρέπει την επιβεβαίωση της ισχύος της, ή με οποιονδήποτε άλλον πρόσφορο τρόπο.

Πώς θα λειτουργεί η κάρτα

Η Κάρτα θα συνδέεται με το Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ προκειμένου οι κάτοχοί της να μπορούν να αποδεικνύουν στους επιμέρους φορείς του Δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα ότι είναι δικαιούχοι διαφόρων παρόχων, επιδομάτων κλπ. Δηλαδή η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ θα διασυνδέεται με το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ και θα αντλεί πληροφορίες από αυτό, προκειμένου να επιβεβαιώνεται ότι ο κάτοχός της είναι εγγεγραμμένος στο ως άνω μητρώο, ή και ότι είναι δικαιούχος επιδομάτων, παροχών και βοηθημάτων από τη  Υπηρεσία.

Σε ποιες περιπτώσεις η Ψηφιακή Κάρτα ανακαλείται

Εάν κατά τον έλεγχο από τη ΔΥΠΑ, διαπιστωθεί ότι δεν πληροί κάποιος τις προϋποθέσεις  εγγραφής του αναζητούντος εργασία στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ, τότε θα υπάρχουν συνέπειες.

Συγκεκριμένα ο αναζητών εργασία θα διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ και η Ψηφιακή του Κάρτα θα ανακαλείται με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία εγγραφής του και θα ανακαλούνται όλες οι διοικητικές πράξεις που έχουν εκδοθεί (όπως βεβαιώσεις ανεργίας, υπαγωγές σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης). Επιπλέον, τυχόν παροχές που έχουν καταβληθεί στον αιτούντα  θα αναζητούνται από τη ΔΥΠΑ ως αχρεωστήτως καταβληθείσες.

Η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ θα ενημερώνεται αυτομάτως εάν κάποιος παύει να είναι κάτοχος της και δεν πληροί τα κριτήρια. Συνεπώς μετά ο πολίτης δεν θα  έχει τα προνόμια της κάρτας που είχε.

Κάθε πότε θα πρέπει να ανανεώνεται

Η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ θα ισχύει για ένα 3μηνο από την αρχική εγγραφή του αναζητούντα εργασία. Αυτός θα πρέπει να έχει την αποκλειστική ευθύνη ανανέωσής της κάθε 3 μήνες, εφόσον εξακολουθεί να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Η δυνατότητα ανανέωσης ξεκινάει 20 ημέρες πριν από την ημερομηνία λήξης της ως άνω ένδειξης και διαρκεί μέχρι την ημερομηνία λήξης της.   Αυτό γίνεται  είτε μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΔΥΠΑ με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet) είτε μέσω ΚΕΠ διαμέσου αντίστοιχης ηλεκτρονικής εφαρμογής, είτε με κάθε άλλο διαθέσιμο τρόπο.

Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ: Σε ποιες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να γίνει ανανέωση

Εάν ο υπόχρεος δεν ανανεώσει την Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ μετά το τρίμηνο, τότε η ισχύς της λήγει.

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που οι άνεργοι δεν θα χρειάζεται να ανανεώνουν τη κάρτα τους. Αναλυτικά:

  • Ο εγγεγραμμένος σε επιμέρους μητρώο ΔΥΠΑ που ανήκει στην κατηγορία ΑμεΑ και δεν λαμβάνει επίδομα ανεργίας, δεν  θα είναι υποχρεωμένος να ανανεώσει τη ψηφιακή κάρτα έως και 3 μήνες μετά την λήξη της ισχύος του παραστατικού αναπηρίας.
  • Στην περίπτωση που ο εγγεγραμμένος στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ αναζητών εργασία, λαμβάνει επίδομα ανεργίας ή έχει υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας η οποία παραμένει για οποιοδήποτε λόγο σε εκκρεμότητα,  τότε δεν  χρειάζεται να ανανεώνει την ισχύ της Ψηφιακής Κάρτας ΔΥΠΑ, όσο υπάγεται σε έλεγχο ανεργίας κατά τις τριμηνιαίες (3μηνιαίες) υποχρεωτικές δηλώσεις παρουσίας.
  • Μετά τη λήξη της επιδότησης, και εφόσον ο δικαιούχος εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις παραμονής στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ, η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ παραμένει σε ισχύ για ένα τρίμηνο ενώ στη συνέχεια ανανεώνεται.

Εάν η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας εκκρεμεί και έχει απορριφθεί και εφόσον ο αιτών εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις παραμονής στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ τότε, η ισχύς της Ψηφιακής Κάρτας ΔΥΠΑ ανανεώνεται.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.