Quantcast
ΔΥΠΑ: Έρχονται αλλαγές στη λίστα των ανέργων - Όλες οι λεπτομέρειες - enikonomia.gr
share

ΔΥΠΑ: Έρχονται αλλαγές στη λίστα των ανέργων – Όλες οι λεπτομέρειες

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται “λίφτινγκ” στη λίστα ανέργων της ΔΥΠΑ καθώς η Υπηρεσία θα την “εκκαθαρίσει” από το 2023.

Σημειώνεται ότι η ΔΥΠΑ αναμένεται να καλέσει τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους τους μακροχρόνια άνεργους για διάστημα άνω των 5 ετών να συντάξουν το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης τους με τη βοήθεια ειδικού συμβούλου της Υπηρεσίας προκειμένου να αρχίσει η αναζήτηση της κατάλληλης θέσης εργασίας.

Εάν όμως δεν προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΥΠΑ τότε θα θα διαγραφούν από τη λίστα της Υπηρεσίας για 6 μήνες και δεν θα  απολαμβάνουν πλέον τα προνόμια των επιπλέον παροχών, όπως για παράδειγμα επιπρόσθετη  μοριοδότηση και δωρεάν μετακίνηση.

Ποιες αλλαγές φέρνει ο νέος νόμος στους μακροχρόνια ανέργους

Ο νέος νόμος θα προβλέπει για τους άνεργους τα εξής:

Το εφάπαξ επίδομα 300 ευρώ

Οι μακροχρόνια άνεργοι θα έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. Σημειώνεται ότι με την κατάρτιση του σχεδίου δράσης τους οι παραπάνω θα πάρουν εφάπαξ επίδομα 300 ευρώ με την προϋπόθεση ότι δεν  θα λαμβάνουν κάποια άλλη επιδότηση ή παροχή.

Επίδομα ανεργίας

Διαγράφονται για 2 χρόνια από το Μητρώο Ανέργων οι πολίτες και διακόπτεται η καταβολή ακόμη και του επιδόματος ανεργίας ύστερα από 3 αρνήσεις αποδοχής κατάλληλων θέσεων εργασίας.

Ποιες παροχές θα  «κοπούν»

Όσο για τα εισοδηματικά κριτήρια βάσει των οποίων θα «κοπούν» κάποιες παροχές σε είδος, όπως είναι δωρεάν μετακίνηση σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και παροχές ιατροφαρμακευτικής κάλυψης σε νέους και μακροχρόνια ανέργους, προβλέπουν:

  • ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα 14.000 ευρώ για τον άγαμο,
  • 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Επίσης επισημαίνεται πως όποιος άνεργος είναι δικαιούχος επιδόματος ανεργίας και βρει εργασία κατά την περίοδο της επιδότησης του από την ΔΥΠΑ, δεν θα χάσει εντελώς το επίδομά του, αλλά θα πάρει το 50% για όσο διάστημα θα διαρκούσε η επιδότηση του ταυτόχρονα με την καταβολή του μισθού του. Ετσι το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε επίδομα εργασίας.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει σε περίπτωση επαναπρόσληψης του αναζητούντος εργασία σε εργοδότη, στον οποίο είχε απασχοληθεί τα 2 έτη πριν από την εγγραφή του στο Μητρώο Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.