Quantcast
e-ΕΦΚΑ- Επίδομα μητρότητας: Πρεμιέρα για τις αιτήσεις -Ποιους αφορά - enikonomia.gr
share

e-ΕΦΚΑ- Επίδομα μητρότητας: Πρεμιέρα για τις αιτήσεις -Ποιους αφορά

δημοσιεύτηκε:

Από σήμερα, 15 Μαρτίου μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο (https://www.efka.gov.gr) για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας (κυοφορίας),οι έμμισθες δικηγόροι του ιδιωτικού τομέα που υπάγονται στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ.

Όπως ενημερώνει με έγγραφο του ο e-ΕΦΚΑ, από σήμερα 15-03-2022, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 83 του ν.4826/2021, οι έμμισθες δικηγόροι του ιδιωτικού τομέα που υπάγονται στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ δύνανται να υποβάλλουν μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr) ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας (κυοφορίας) με την έναρξη της κυοφορίας τους, εφόσον έχει προηγηθεί η ηλεκτρονική έκδοση της βεβαίωσης Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού από τον μαιευτήρα γυναικολόγο ιατρό, ο οποίος είναι πιστοποιημένος με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας (λοχείας) μετά την έκδοση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του τέκνου.

Επίδομα μητρότητας: Πώς θα υποβάλετε αίτηση, βήμα βήμα η διαδικασία

Για την ηλεκτρονική υποβολή των προαναφερομένων αιτημάτων πρέπει προηγουμένως η ασφαλισμένη να αυθεντικοποιηθεί με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).
Με την υποβολή της αίτησης δηλώνεται ο Α.Μ.Κ.Α. της ασφαλισμένης, καταχωρείται η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και ο ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα. Στη συνέχεια επιλέγεται κατά περίπτωση ο Τομέας Υγείας Δικηγόρων (Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Επαρχιών) του πρώην Ενιαίου Ταμείου Αυτοτελώς Απασχολούμενων (Τομέας Ασφάλισης Νομικών), στον οποίο υπάγεται η ασφαλισμένη. Εν συνεχεία καταχωρούνται τα στοιχεία ταυτοποίησης της ιατρικής βεβαίωσης Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού και τα στοιχεία του εργοδότη.
Ο εργοδότης της ασφαλισμένης ενημερώνεται από την Υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ με ηλεκτρονικό μήνυμα, προκειμένου, εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών, να εισέλθει στην ηλεκτρονική υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/el) για τη συμπλήρωση της βεβαίωσης αποχής από την εργασία.
Η ηλεκτρονική αίτηση των εμμίσθων δικηγόρων ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ υποβάλλεται εντός προθεσμίας 8 μηνών από την ημερομηνία γέννησης του τέκνου.
Οι έμμισθες δικηγόροι, που έχουν υποβάλει χειρόγραφη αίτηση χορήγησης του επιδόματος μητρότητας βάσει των οδηγιών της αριθ. 4/2022 εγκυκλίου του e-ΕΦΚΑ και έχουν αποστείλει σχετικό αίτημα και δικαιολογητικά στην Γενική Δ/νση Παροχών και Υγείας, έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν παράλληλα και ηλεκτρονική αίτηση με την π σήμεραραπάνω διαδικασία για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας υπό την προϋπόθεση ότι ο τοκετός έχει επέλθει μετά την 06/12/2021 και είχε προηγηθεί του τοκετού η ηλεκτρονική έκδοση της βεβαίωσης Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού από τον μαιευτήρα γυναικολόγο ιατρό, ο οποίος είναι πιστοποιημένος με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε..

Που μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το επίδομα

Το Εγχειρίδιο Χρήσης για τους υπαλλήλους e-ΕΦΚΑ της ηλεκτρονικής εφαρμογής χορήγησης επιδόματος μητρότητας, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας για ζητήματα που την αφορούν, έχουν αναρτηθεί στο INTRANET του e-ΕΦΚΑ, επιλογή Σύνδεσμοι -> Διαχείριση Ηλεκτρονικών Αιτήσεων Επιδόματος Μητρότητας.
Για τις ασφαλισμένες και για τον εργοδότη έχουν αναρτηθεί εγχειρίδια χρήσης της ηλεκτρονικής υπηρεσίας Χορήγησης Επιδόματος Μητρότητας στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies) επιλογή Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες -> Μισθωτοί, Αυτοαπασχολούμενοι, Ελ. Επαγγελματίες.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.