Quantcast
e-ΕΦΚΑ: Νέες διευκρινίσεις για την ασφαλιστική ικανότητα-Ποιους αφορά - enikonomia.gr
share

e-ΕΦΚΑ: Νέες διευκρινίσεις για την ασφαλιστική ικανότητα-Ποιους αφορά

δημοσιεύτηκε:

Νέες διευκρινίσεις για την ασφαλιστική ικανότητα των τέκνων ηλικίας άνω των 18 ετών δίνει ο e-ΕΦΚΑ.

Προς διευκόλυνση των γονέων τέκνων που συμπληρώνουν τα 18 έτη, υπενθυμίζουμε την «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Χορήγησης Ασφαλιστικής Ικανότητας έμμεσου μέλους και Απογραφής στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ» (https://www.efka.gov.gr/el/choregese-asphalistikes-ikanotetas-emmesoy-meloys-kai-apographe-sto-metroo-toy-e-ephka).

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η εν λόγω παράταση δεν έχει πραγματοποιηθεί μέσω των αυτοματοποιημένων διαδικασιών (ροών), οι άμεσα ασφαλισμένοι γονείς με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα, δύνανται να κάνουν χρήση της ως άνω ηλεκτρονικής εφαρμογής, προς απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας στα έμμεσα μέλη τους, με την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία ταυτοποίησης των τέκνων τους είναι διασταυρωμένα με το μητρώο του e-ΕΦΚΑ.

Εάν εντοπισθούν ζητήματα μη διασταύρωσής τους, όπως για παράδειγμα η έλλειψη ΑΦΜ, η παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας γίνεται μέσω φυσικής παρουσίας στην Τοπική Διεύθυνση ή με αποστολή των δικαιολογητικών στην Τοπική Διεύθυνση του τόπου κατοικίας τους (https://www.efka.gov.gr/mathepouanikeis.php): απόδοση ΑΦΜ και Υπεύθυνη Δήλωση ότι το τέκνο είναι άνεργο ή Βεβαίωση Σπουδών.

Ασφαλιστική ικανότητα: Ερωτήσεις και απαντήσεις

Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ αναρτήθηκε ένας χρήσιμος οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις για την  ασφαλιστική ικανότητα των τέκνων  ηλικίας άνω των 18 ετών. Αναλυτικά:

1.Πώς μπορώ να ασφαλίσω τα τέκνα μου στον e-ΕΦΚΑ;

Α. Σε περίπτωση που υποβάλλετε κοινή φορολογική δήλωση με τον/την σύζυγο σας, μπορείτε να εισέλθετε στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ για την χορήγηση σε αυτόν/ήν ασφαλιστικής ικανότητας

Β. Εναλλακτικά μπορείτε να επισκεφτείτε, κατόπιν ραντεβού, Τοπική Δ/νση του e-ΕΦΚΑ σύμφωνα με τον τόπο κατοικίας σας, με την προσκόμιση των απαραίτητων κάτωθι δικαιολογητικών:

  • Ύπαρξη ενεργής ασφαλιστικής ικανότητας του γονέα
  • ΑΜΚΑ προστατευομένων μελών
  • Πρόσφατο Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή Ληξιαρχικές πράξεις γέννησης – βάπτισης των παιδιών
  • Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας για τα τέκνα που έχουν
  • Βεβαίωση Απόδοσης ΑΦΜ για τέκνα άνω των 18 ετών
  • Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης Ε1 του γονέα, από όπου προκύπτει ότι το αναφερόμενο μέλος είναι προστατευόμενο μέλος.
  • Βεβαίωση διαγραφής προηγούμενου ασφαλιστικού φορέα εκτός e-ΕΦΚΑ
  • Για τα τέκνα άνω των 18 ετών απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/1986 ότι το τέκνο δεν εργάζεται, είναι άγαμο και δεν έχει προσωπικό δικαίωμα περίθαλψης στον e-EΦΚΑ ή σε άλλο ασφαλιστικό οργανισμό εκτός e-ΕΦΚΑ.
  • Πρόσφατη Βεβαίωση Σπουδών εφόσον το τέκνο σπουδάζει

Επιπλέον απαιτείται:

2.Υπάρχει η δυνατότητα να παραταθεί η ασφαλιστική ικανότητα των τέκνων μου στον e-ΕΦΚΑ μετά την ηλικία των 24 ετών;

Ναι, μπορεί να παραταθεί στα άγαμα τέκνα άνω των 24 ετών στην περίπτωση που συνεχίζουν τις σπουδές τους, για δύο (2) έτη μετά τη λήξη των σπουδών τους, όχι όμως πέραν από τη συμπλήρωση του 26ου έτους της ηλικίας τους και εφόσον τα τέκνα είναι άνεργα.

Απαιτείται επίσκεψη, κατόπιν ραντεβού, στην Τοπική Δ/νση του e-ΕΦΚΑ σύμφωνα με τον τόπο κατοικίας σας, με την προσκόμιση των απαραίτητων κάτωθι δικαιολογητικών:

  • Ύπαρξη ενεργής ασφαλιστικής ικανότητας του γονέα
  • Πρόσφατη Βεβαίωση σπουδών
  • Φωτοτυπία Ταυτότητας του τέκνου
  • Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης Ε1 του γονέα, από όπου προκύπτει ότι το αναφερόμενο μέλος είναι προστατευόμενο μέλος.
  • Βεβαίωση διαγραφής προηγούμενου ασφαλιστικού φορέα εκτός e-ΕΦΚΑ.
  • Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/1986 ότι το τέκνο δεν εργάζεται, είναι άγαμο και δεν έχει προσωπικό δικαίωμα περίθαλψης στον e<-EΦΚΑ ή σε άλλο ασφαλιστικό οργανισμό εκτός e-ΕΦΚΑ.

Επιπλέον απαιτείται:

  • Στην περίπτωση που είναι υπήκοος κράτους μέλους της Ε.Ε. η Βεβαίωση εγγραφής πολίτη κράτους μέλους της Ε.Ε. ή Έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής και ταυτότητα ή διαβατήριο σε ισχύ
  • Σε περίπτωση που είναι υπήκοος τρίτης χώρας, Άδεια διαμονής ή Βεβαίωση υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για ανανέωση άδειας διαμονής και διαβατήριο σε ισχύ

3.Υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας στα μέλη οικογενείας μου (τέκνα, σύζυγο) μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών;

Ναι μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ  https://www.efka.gov.gr/el/choregese-asphalistikes-ikanotetas-emmesoy-meloys-kai-apographe-sto-metroo-toy-e-ephka

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν περισσότερες διευκρινίσεις για το θέμα στο πεδίο των επικαιροποιημένων συχνών ερωτήσεων που είναι αναρτημένο στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ: https://www.efka.gov.gr/el/emmesa-mele

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.