Quantcast
e-ΕΦΚΑ: Σήμερα η υπογραφή της εγκυκλίου για την παραγραφή χρεών - Τι θα προβλέπει και πώς θα εφαρμοστεί - enikonomia.gr
share

e-ΕΦΚΑ: Σήμερα η υπογραφή της εγκυκλίου για την παραγραφή χρεών – Τι θα προβλέπει και πώς θα εφαρμοστεί

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα αναμένεται να υπογραφεί η εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ για την παραγραφή χρεών των ασφαλισμένων προς τον Φορέα.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Open, είναι μια εγκύκλιος 27 σελίδων και το βασικό της περιεχόμενο είναι η παραγραφή των αξιώσεων του ΕΦΚΑ από μη καταβληθείσες εισφορές. Επίσης επισημαίνεται πως ο χρόνος παραγραφής χρεών θα  είναι 10 ετής από 20 ετής που ήταν μέχρι τώρα.

Ο χρόνος παραγραφής

Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή ο χρόνος παραγραφής χρεών θα είναι 10 ετής και αυτό θα ισχύσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025, ωστόσο από την 1η Ιανουαρίου του 2026 ο χρόνος αυτός θα  μειωθεί στα 5 χρόνια, όπως ισχύει στο δημόσιο.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως o 10 ετής χρόνος παραγραφής θα ισχύσει αναδρομικά από τις 12 Μαΐου του 2016 και πως ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της εγκυκλίου είναι πως τα χρηματικά ποσά που  έχουν καταβληθεί για την εξόφληση παραγεγραμμένων δεν θα αναζητούνται. Δηλαδή εάν είχε πληρώσει κάποιος ένα χρηματικό ποσό στο παρελθόν και έχει παραγραφεί η αξίωση του ΕΦΚΑ, ,τότε δεν μπορεί να ζητήσει τα χρήματα πίσω.

Το θολό σημείο της εγκυκλίου 

Το θολό σημείο της εγκυκλίου είναι πως η παραγραφή αυτή μετράει από  τις 12 Μαΐου 2016 αλλά και αναδρομικά προς τα πίσω.  Συνεπώς από το 2006 και πιο πίσω είναι ακυρώσιμα τα χρέη  όχι απλώς παραγεγραμμένα.

Εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ για την παραγραφή χρεών προς  τον Φορέα-Πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη -Δείτε αναλυτικό παράδειγμα

Τo ρεπορτάζ αναφέρει πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη η εγκύκλιος αυτή παραθέτοντας σχετικό παράδειγμα: Αυτοαπασχολούμενος που υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης το 2023 οφείλει εισφορές για τα έτη 2002-2011 που δεν έχουν καταλογιστεί. Οι εισφορές αυτές είναι παραγεγραμμένες διότι έχουν περάσει 10 χρόνια με βάση την εγκύκλιο. Άρα αυτά δεν μπορούν να αναζητηθούν.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.