Quantcast
e-ΕΦΚΑ: Τα τρία επιδόματα και η παροχή που πληρώνονται σήμερα - enikonomia.gr
share

e-ΕΦΚΑ: Τα τρία επιδόματα και η παροχή που πληρώνονται σήμερα

δημοσιεύτηκε:

Τρία επιδόματα και μια παροχή καταβάλλει σήμερα, Τρίτη  22 Αυγούστου ο e-ΕΦΚΑ στους τραπεζικούς λογαριασμούς δικαιούχων. Πρόκειται για τα επιδόματα μητρότητας – κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος και τα έξοδα κηδείας τα οποία θα δοθούν σε 27.183 δικαιούχους. Επίσης επισημαίνεται πως στους παραπάνω θα καταβληθεί το συνολικό ποσό των  13.205.744,00 ευρώ, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα επιδόματα 

Ο e-ΕΦΚΑ εξέδωσε πρόσφατα έναν χρήσιμο οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις  για το επίδομα ατυχήματος και για τα έξοδα κηδείας. Αναλυτικά:

1.Επίδομα ατυχήματος 

Τι είναι το επίδομα ατυχήματος;

  Α. Για τους μισθωτούς 

Ο  e-ΕΦΚΑ χορηγεί επίδομα εργατικού ατυχήματος από βίαιο γεγονός που επέρχεται κατά την εκτέλεση της εργασίας ή με αφορμή αυτή με συνέπεια την ανικανότητα προς εργασία ή το θάνατο του παθόντα. Εκτός εργασίας ατύχημα είναι οποιοδήποτε άλλο ατύχημα που μπορεί να συμβεί στον μισθωτό και το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την εργασία του.

Β. Μη Μισθωτούς 

Ο e-ΕΦΚΑ χορηγεί εργατικό ατύχημα στους μη μισθωτούς σε πρόσκαιρη ανικανότητα άσκησης του επαγγέλματος, που οφείλεται σε βίαιο συμβάν συνέπεια της εργασίας ή εξ αφορμής αυτής. Το επίδομα καταβάλλεται στον παθόντα, ανεξάρτητα εάν η επιχείρηση του εξακολουθεί να λειτουργεί.

Ποιοι δικαιούνται επίδομα ατυχήματος;

Α. Μισθωτοί 

Το επίδομα αυτό το δικαιούνται οι μισθωτοί ασφαλισμένοι των παρακάτω ενταχθέντων φορέων στον e – ΕΦΚΑ :

τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
τ. ΤΑΞΥ

Β. Οι μη μισθωτοί

Αλλά και οι  μη μισθωτοί που υπάγονται στην ασφάλιση του τ. ΟΑΕΕ .

Πόσες ημέρες επιδότησης δικαιούμαι ετησίως;

Α. Μισθωτοί 

Για το τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, η επιδότηση μπορεί να συνεχισθεί μέχρι το ανώτατο όριο επιδότησης (ήτοι : 182 ημέρες ή 360 ή 720 που είναι το ανώτατο όριο επιδότησης).
Για το τ. ΤΑΞΥ, η επιδότηση μπορεί να συνεχισθεί μέχρι το ανώτατο όριο επιδότησης ήτοι 360 ημέρες.

Β. Μη μισθωτοί 

Το επίδομα ατυχήματος καταβάλλεται για όσο χρόνο ο παθών κρίνεται ανίκανος να ασκήσει το επάγγελμά του από την υγειονομική επιτροπή και μέχρι τέσσερις (4) μήνες κατ’ ανώτατο όριο (έως 120 μέρες).

2.Έξοδα κηδείας

Οι υπεύθυνοι της επιχείρησης που αναλαμβάνει την τελετή κηδείας-ταφής ή αποτέφρωσης συνταξιούχων ή μισθωτών ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ καταχωρίζουν ηλεκτρονικά τις δαπάνες, για να καταβληθούν τα έξοδα κηδείας στον επιμεληθέντα. Μέχρι στιγμής, αυτό αφορά μόνο τις περιπτώσεις που ο θανών είναι συνταξιούχος ή μισθωτός ασφαλισμένος τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.