Quantcast
Εθνική σύνταξη από τα φορολογικά έσοδα χωρίς εισοδηματικά κριτήρια - enikonomia.gr
share

Εθνική σύνταξη από τα φορολογικά έσοδα χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

δημοσιεύτηκε:

Της Αργυρώς Μαυρούλη

 

Τέταρτη διαφορετική πρόταση υιοθέτησης του ασφαλιστικού μοντέλου που εφαρμόζεται στη Νέα Ζηλανδία κατατέθηκε χθες κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Σοφών για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα από το 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Enikonomia», πρόκειται για ένα παραμφερές μοντέλο με αυτό της Αυστραλίας, που βρέθηκε στο προσκήνιο τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου, στο οποίο όμως δεν λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια.

Προβλέπεται η καταβολή εθνικής σύνταξης, χρηματοδοτούμενη από τη φορολογία, χωρίς όμως εισοδηματικά κριτήρια.

Δηλαδή οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν ανάλογα με το εισόδημά τους, ταυτόχρονα, φόρους κι ασφαλιστικές εισφορές, τα οποία διαμορφώνουν και τις συντάξιμες αποδοχές τους.

Ωστόσο, το ασφαλιστικό σύστημα της Ν. Ζηλανδίας στηρίζεται από τις μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές της, πηγή εσόδων που η Ελλάδα δεν διαθέτει.

Παράλληλα, την επιτροπή απασχόλησε που θα μπορούσε να προσπελαστεί ο σκόπελος εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα να πρέπει να επιστραφούν περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως στους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατατεθούν αναλογιστικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι ήταν αναγκαίες οι περικοπές για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και σε συνδυασμό με το νέο σύστημα μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, να αποτραπεί η εφαρμογή της απόφασης.

Αυτό που αναζητείται είναι η νομική διαδικασία, καθώς θεωρείται δύσκολο και χρονοβόρο το ενδεχόμενο να προσφύγει το ελληνικό δημόσιο στον Άρειο Πάγο, να εκδοθεί απόφαση αντίθετη με αυτή του ΣτΕ και τελικά να αποφανθεί το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.