Quantcast
Ε9: Τι ώρα θα τεθεί εκτός λειτουργίας η ηλεκτρονική πύλη - Ποιοι μπορούν να "ξεφουσκώσουν" τον λογαριασμό για τον ΕΝΦΙΑ - enikonomia.gr
share

Ε9: Τι ώρα θα τεθεί εκτός λειτουργίας η ηλεκτρονική πύλη – Ποιοι μπορούν να “ξεφουσκώσουν” τον λογαριασμό για τον ΕΝΦΙΑ

δημοσιεύτηκε:

Εκτός λειτουργίας θα τεθεί σήμερα από τις 8μμ έως τις 11μμ η ηλεκτρονική πύλη Ε9 για το 2023, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΑΑΔΕ.

Υπενθυμίζεται πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα έως τις 31 Μαρτίου 2023 να διορθώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση στο έντυπο Ε9 για να «ξεφουσκώσουν» τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ και να μην πληρώσουν πρόστιμα ύψους 100 ευρώ. Η προθεσμία αυτή αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις στην ακίνητη περιουσία τους αλλά και όσους απέκτησαν το 2022 ή μεταβίβασαν κάποιο ακίνητο ή τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες και αποκάλυψαν «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα στους αρμόδιους  δήμους.

Οι  ιδιοκτήτες ακινήτων που θα κάνουν αλλαγές στο Ε9 θα πρέπει να προσέξουν τα εξής σημεία κατά συμπλήρωση της δήλωσης τους:

Όροφος διαμερίσματος:

Εάν δεν συμπληρωθεί  σωστά ο  αριθμός ορόφου του διαμερίσματος ή συμπληρωθεί ο όροφος ακινήτου ως δώμα, τότε για τον υπολογισμό του φόρου θα ληφθεί υπόψη ο υψηλότερος συντελεστής, που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Ενώ όσοι διαμένουν  σε μεζονέτα, τότε θα πρέπει να δηλώσουν τον υψηλότερο όροφο.

Ηλικία: 

Σε συγκεκριμένο κωδικό θα πρέπει να αναγράφεται το  έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου .

Ποσοστό συνιδιοκτησίας:

Σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου, τότε λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

Ημιτελή κτίσματα:

Με έκπτωση 60% φορολογούνται τα ημιτελή κτίσματα. Υπενθυμίζεται πως ημιτελή κτίσματα είναι τα ακίνητα που δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ποτέ και είναι κενά αλλά και αυτά που ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα.

Αποθήκες – πάρκινγκ:

Οι βοηθητικοί χώροι φορολογούνται με έκπτωση 90%. Σημειώνεται δε πως  βοηθητικοί χώροι είναι μεταξύ άλλων τα υπόγεια πάρκινγκ, οι αποθήκες αλλά και οι πισίνες, είτε αυτές βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες.

Εμπράγματα δικαιώματα:

Τα εμπράγματα δικαιώματά  (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία) θα πρέπει να έχουν δηλωθεί σωστά στο Ε9. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

ΕΝΦΙΑ: Τα νέα εκκαθαριστικά

Περίπου στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου αναμένεται να λάβουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων .

Εκτιμάται πως  δεν θα αλλάξει και ο τρόπος καταβολής του ΕΝΦΙΑ για το φορολογικό έτος 2022.Δηλαδή θα μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ είτε σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο του 2023 έως τον Φεβρουάριο του 2024.Αναλυτικά:

  • Πρώτη δόση: Θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου 2023
  • Δεύτερη δόση: Θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Ιουνίου 2023
  • Τρίτη δόση: Θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2023
  • Τέταρτη δόση: Θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Αυγούστου 2023
  • Πέμπτη δόση: Θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023
  • Έκτη δόση: Θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2023
  • Έβδομη δόση: Θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου 2023
  • Όγδοη δόση: Θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023
  • Ένατη δόση: Θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2024
  • Δέκατη δόση: Θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024

Για το θέμα του ΕΝΦΙΑ μίλησε πρόσφατα ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής σε σχετικό συνέδριο του ΠΟΜΙΔΑ. « Και εφέτος, όπως έγινε πέρυσι, θα εκδοθούν νωρίτερα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ώστε ο φόρος να μπορεί να αποπληρωθεί σε περισσότερες δόσεις » σημείωσε.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.