Quantcast
ΕΦΚΑ: Τι ισχύει για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών με χρέη - enikonomia.gr
share

ΕΦΚΑ: Τι ισχύει για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών με χρέη

δημοσιεύτηκε:

Ανακοίνωση για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών που έχουν χρέη εξέδωσε ο e-ΕΦΚΑ.

Όπως αναφέρει ο Φορέας, οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι) που δεν έχουν ακόμα κάνει χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης για την ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας για το ασφαλιστικό έτος 2023 θα πρέπει να σπεύσουν να το πράξουν έως τις 31 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα έτη, όταν για την χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας προϋπόθεση ήταν να μην υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, από πέρυσι –κατ’ εξαίρεση- ισχύει ειδική ρύθμιση που ανανεώθηκε φέτος. Σύμφωνα με αυτήν, χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα στους μη μισθωτούς έως τις 31 Μαΐου 2023, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ταυτόχρονα, καλούνται να καταβάλλουν το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2022 του κλάδου υγείας της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024.

Αρκεί δηλαδή ένας μη μισθωτός να καταβάλει τις εισφορές του κλάδου υγείας για ένα χρόνο –αναδρομικά για το έτους 2022- προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική του ικανότητα, έστω και αν έχει άλλες ασφαλιστικές οφειλές.

Από την 1η Ιουνίου 2023 όσοι μη μισθωτοί διαπιστώσουν ότι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά-χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα- στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην πλατφόρμα: «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών», https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Σημειώνεται τέλος ότι, όσον αφορά ειδικά στην ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων αλλά και των εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους, αυτή έχει παραταθεί χωρίς προϋποθέσεις έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνεται παγίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.