Quantcast
Εφορία: Αυτοί είναι οι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης που μειώνουν τον φόρο για τους ελεύθερους επαγγελματίες - enikonomia.gr
share

Εφορία: Αυτοί είναι οι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης που μειώνουν τον φόρο για τους ελεύθερους επαγγελματίες

δημοσιεύτηκε:

Τη δυνατότητα να μειώσουν τον φόρο έχουν φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες  εάν συμπληρώσουν φέτος σωστά τους κωδικούς της φορολογικής τους δήλωσης.

Για το θέμα αυτό μίλησε ο φοροτεχνικός, Μαρίνος Αμπελιώτης στο MEGA.

« Κάποιοι κωδικοί θέλουν πολύ προσοχή για να έχουν οι υπόχρεοι ελάφρυνση φόρου:

  • Κάτι σημαντικό για το τέλος του επιτηδεύματος  είναι ότι έχουν μείωση 50%  όλοι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλαδή από 650  ευρώ θα πληρώνουν 325 ευρώ. Και πάμε σιγά σιγά για την  κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μέχρι το 2027.
  • Απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος έχουν και όσοι έχουν νέες επιχειρήσεις. Μέχρι 5 χρόνια  οι επιχειρήσεις αυτές έχουν απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος, δηλαδή δεν πληρώνουν καθόλου.
  • Απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος έχουν και επιχειρήσεις που έχουν αυξήσει το προσωπικό τους φέτος σε σχέση με πέρυσι. Εάν οι επιχειρήσεις αυτές αυξήσουν τον αριθμό εργαζομένων από 25% και πάνω θα έχουν απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος . Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό  θα πρέπει το προσωπικό να είναι σε πλήρη απασχόληση  και όχι  σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.
  • Κωδικοί 443 – 444 αμφισβήτηση του τεκμαρτού εισοδήματος: Αυτοί είναι πιο βασικοί κωδικοί φέτος.
  • Κωδικοί 017 – 018 πληρώνουν μισή προκαταβολή λόγω πρώτης έναρξης: Εάν κάποιος είναι ελεύθερος επαγγελματίας και κάνει τώρα έναρξη λειτουργίας θα έχει μείωση της προκαταβολής 50%. Δηλαδή η προκαταβολή που είναι 55% θα πάει στο 27,5%. Αλλά και όσοι φορολογηθούν με τεκμαρτό εισόδημα θα έχουν και εκείνοι μείωση της 50% της προκαταβολής. Όσοι θέλουν να αμφισβητήσουν το ποσό και δεν θέλουν να φορολογηθούν τεκμαρτά μπορούν να συμπληρώσουν τον κωδικό.
  • Κωδικοί 327 – 328 νέοι επιτηδευματίες από 1/1/2021 και μετά, με εισόδημα έως 10.000 ευρώ έχουν μειωμένο συντελεστή 4,5% αντί 9%
  • Κωδικοί 01 – 020 «μπλοκάκια» που απαλλάσσονται από το τεκμαρτό».

 

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.