Quantcast
Εφορία: Ποιες εκκρεμότητες θα πρέπει να κλείσετε έως την Πρωτοχρονιά - enikonomia.gr
share

Εφορία: Ποιες εκκρεμότητες θα πρέπει να κλείσετε έως την Πρωτοχρονιά

δημοσιεύτηκε:

Ραντεβού με την Εφορία έχουν πολλοί φορολογούμενοι καθώς έως το τέλος του έτους θα πρέπει να εκπληρωθούν μια σειρά από υποχρεώσεις.  Αναλυτικά αυτές είναι οι εξής:

Φόρος εισοδήματος φορολογικού έτους 2022  

Οι πολίτες θα  πρέπει να εξοφλήσουν έως το τέλος του μήνα την έκτη δόση του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2022 ενώ η τελευταία θα πρέπει να πληρωθεί στις 29 Φεβρουαρίου 2024. Η προθεσμία αυτή αφορά σε όσους δεν πλήρωσαν εφάπαξ τον φόρο με έκπτωση 3%.

ΕΝΦΙΑ φορολογικού έτους 2022 

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν εξοφλήσει εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ του φορολογικού έτους 2022 θα πρέπει να πληρώσουν έως τέλος του μήνα την έκτη δόση και την τελευταία έως τις 29  Φεβρουαρίου 2024. Διευκρινίζεται πως εάν οι υπόχρεοι δεν πληρώσουν εγκαίρως τον φόρο τότε θα έχουν κάποιες προσαυξήσεις  στην εκπρόθεσμη καταβολή.

Δόσεις για ρυθμίσεις οφειλών και επιστροφή μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής 

Έως το τέλος του μήνα  θα πρέπει να εξοφληθούν οι δόσεις που αφορούν σε ρυθμίσεις οφειλών και επιστροφή μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις

Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι εισοδηματίες θα πρέπει να έχουν καλύψει έως το τέλος του μήνα το 30% του εισοδήματος τους με αγορές προϊόντων και υπηρεσιών με πλαστικό χρήμα ή e-banking προκειμένου να μην καταβάλλουν επιπρόσθετο φόρο.  Δηλαδή όσοι δεν προβούν στην παραπάνω ενέργεια τότε θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο – πέναλτι 22% επί της διαφοράς των λιγότερων αποδείξεων.

Γονικές παροχές

Έως τα τέλη του 2023 όσοι πολίτες έχουν προχωρήσει σε δαπάνες ή αγορές που δεν μπορούν να τις δικαιολογήσουν από τα φετινά ή εισοδήματα προηγούμενων ετών ή δεν μπορούν να καλύψουν μία σειρά τεκμηρίων, τότε  θα πρέπει να  πάρουν μία δωρεά ή γονική παροχή. Διευκρινίζεται δε πως η Εφορία αναγνωρίζει τις δωρεές χρηματικών ποσών μόνο εάν αυτές γίνουν μέσω τραπεζών και έχουν δηλωθεί σε αυτή. Τεκμήριο για τον δωρητή θεωρούνται τα ποσά των δωρεών και γονικών παροχών.

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.