Quantcast
Εφορία: Ποιοι πρέπει να κλείσουν "ραντεβού" πριν από το 2023 - enikonomia.gr
share

Εφορία: Ποιοι πρέπει να κλείσουν “ραντεβού” πριν από το 2023

δημοσιεύτηκε:

Την εφορία θα πρέπει να επισκεφτούν πριν από την Πρωτοχρονιά αρκετοί φορολογούμενοι, προκειμένου να τακτοποιήσουν μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις.

Συνεπώς μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει να εξοφληθούν:

ΕΝΦΙΑ 

Η 8η μηνιαία δόση από τις 10μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το φορολογικό έτος 2021. Αυτό αφορά τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που δεν έχουν εξοφλήσει εφάπαξ τον φόρο. Σημειώνεται ότι η ένατη μηνιαία δόση του φόρου θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 και η δέκατη μηνιαία δόση έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Φόρος εισοδήματος 

Η 6η δόση του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021. Αυτό αφορά τους υπόχρεους που δεν τον έχουν εξοφλήσει εφάπαξ.

Η 6η δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αυτό αφορά τις επιχειρήσεις που έλαβαν ενίσχυση κατά την περίοδο της πανδημίας και που πρέπει να επιστρέψουν μέρος της ενίσχυσης, πληρώνοντας δόση ή δόσεις ρυθμίσεων.

Επίσης μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει να διαβιβαστούν:

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022  θα πρέπει να διαβιβαστούν δεδομένα στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ” myData”:

  • από τους λήπτες αντικριζόμενων παραστατικών ημεδαπής, σε περιπτώσεις είτε μη τηρήσεως της υποχρεώσεως διαβιβάσεως των οριζόμενων δεδομένων από τους εκδότες, ή διαβιβάσεως αυτών με απόκλιση, δεδομένων εξόδων τιμολογήσεως και εσόδων αυτοτιμολογήσης από τους εκδότες λόγω παραλείψεως διαβιβάσεως από μέρους τους, κ.λπ., για το φορολογικό έτος 2021.
  • εγγραφών τακτοποιήσεως εσόδων και εξόδων, για το φορολογικό έτος 2021.
  • Αποδείξεις λιανικής πώλησης στην ψηφιακή πλατφόρμα myData της Α.Α.Δ.Ε., από τους πωλητές αγαθών προς μη εγκατεστημένους στο εσωτερικό της χώρας ή στο εσωτερικό άλλου Κ-Μ της Κοινότητος ταξιδιώτες που αναχωρούν για χώρα εκτός Κοινότητος, από την Ελλάδα ή μέσω άλλου Κ-Μ, για τα αγαθά που παραδίδονται και μεταφέρονται στις προσωπικές τους αποσκευές και απαλλάσσονται από τον Φ.Π.Α. (taxfree).

Ποιες δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν από τους φορολογούμενους

Γονικές παροχές

Φορολογούμενοι που  επιθυμούν να καλύψουν τεκμήρια διαβιώσεως ή αποκτήσεως περιουσιακών στοιχείων μπορούν να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών και θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Κληρονόμοι

Οι κληρονόμοι μπορούν να υποβάλουν έως τέλος του έτους  χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2021. Επίσης όσοι κληρονόμησαν ακίνητα η άλλα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει 6 μήνες από τον θάνατο του κληρονομούμενου θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση.

Αλλαγή κατοικίας:

Όσοι το 2021 μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Εισοδήματα παλαιότερων ετών:

Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι με βάση ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑΔΕ εισέπραξαν το 2021 αναδρομικά ανεξαρτήτως από το χρόνο που ανάγονται θα πρέπει να υποβάλουν έως τις  31 Δεκεμβρίου 2022 τροποποιητική  δήλωση. Η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.