Quantcast
Εφορία: Πώς θα κλείσετε τους "λογαριασμούς" σας - Οι τρόποι εξόφλησης των υποχρεώσεων - enikonomia.gr
share

Εφορία: Πώς θα κλείσετε τους “λογαριασμούς” σας – Οι τρόποι εξόφλησης των υποχρεώσεων

δημοσιεύτηκε:

Μερικά σημαντικά “μυστικά” θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για την εξόφληση των “ανοιχτών λογαριασμών” τους προς την Εφορία. Αναλυτικά, οι δόσεις και ευκολίες πληρωμής για τις φορολογικές οφειλές διαμορφώνονται ως εξής:

ΕΝΦΙΑ

Ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί είτε εφάπαξ και χωρίς έκπτωση είτε σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να λήγει  στις 31 Μαΐου 2023 και την τελευταία στις 29 Φεβρουαρίου 2024. Επίσης επισημαίνεται πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ με έναν από τους παραπάνω τρόπους, τότε έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 12 μηνιαίες δόσεις που επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 4,34% και από 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις που  επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5,84%.

Φόρος εισοδήματος των φυσικών προσώπων 

Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να αποπληρώσουν τον φόρο εισοδήματος τους είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού, είτε σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τον Φεβρουάριο του 2024.

Επίσης οι υπόχρεοι μπορούν να εντάξουν την οφειλή του φόρου  είτε στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 έντοκων δόσεων είτε να αποπληρώσουν τον φόρο  σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Μάλιστα εάν οι φορολογούμενοι εξοφλήσουν τον  φόρο  με πιστωτική κάρτα τότε θα έχουν έκπτωση 3% με την προϋπόθεση όμως να έχουν καταβάλει τον φόρο έως το τέλος Ιουλίου.

Ρύθμιση χρεών σε 36 ή 72 δόσεις

Τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων έχουν έως τις 31 Ιουλίου οι πολίτες που δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές την 1η Νοεμβρίου του 2021, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.

Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Επίσης επισημαίνεται πως η ρύθμιση επικυρώνεται με την καταβολή της πρώτης δόσης εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης.

Παλαιά χρέη

Έως τις 31 Ιουλίου 2023 μπορούν να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 36, 72 και 120 δόσεων οι πολίτες που έχασαν τις ρυθμίσεις έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 αλλά  δεν έχουν άλλα χρέη και καταβάλουν δύο δόσεις.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.