Quantcast
Εφορία: Σε ποιους θα έρθουν νέα "ραβασάκια " με επιπλέον φόρο - enikonomia.gr
share

Εφορία: Σε ποιους θα έρθουν νέα “ραβασάκια ” με επιπλέον φόρο

δημοσιεύτηκε:

Ραβασάκια ” με επιπλέον φόρο ετοιμάζεται να στείλει εντός του Φθινοπώρου η Εφορία σε φορολογούμενους για συγκεκριμένες εκκρεμείς υποθέσεις.

Πρόκειται για υποθέσεις που θα παραγραφούν οριστικά στις 31 Δεκεμβρίου 2022 από τα αρχεία της Εφορίας. Μεταξύ άλλων αυτές είναι εξής:

  • Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία έλαβαν εντός του  2016, αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.
  • Υποθέσεις επιχειρήσεων που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2016.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2013, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2019.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2011 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.

Η απόφαση του ΣτΕ

Όπως αναφέρει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη.

Αυτό σημαίνει ότι η πράξη προσδιορισμού του φόρου θα πρέπει να εκδοθεί εντός της προθεσμίας παραγραφής δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους αλλά και να κοινοποιηθεί στο φορολογούμενου μέχρι τη λήξη της προθεσμίας και όχι έπειτα από αυτή.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.