Quantcast
Εφορία: Τι πρέπει να κάνετε για να κλείσετε τους ανοιχτούς λογαριασμούς - enikonomia.gr
share

Εφορία: Τι πρέπει να κάνετε για να κλείσετε τους ανοιχτούς λογαριασμούς

δημοσιεύτηκε:

Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 μπορούν οι πολίτες να επιλέξουν την εξωδικαστική επίλυση διαφορών για εκκρεμείς υποθέσεις φορολογικών διαφορών στα δικαστήρια και να επιτύχουν σημαντικές εκπτώσεις από 25% έως και 75% στα πρόστιμα που τους έχει επιβάλλει η Εφορία.

Δηλαδή εάν υποβάλλουν αίτηση μέχρι την παραπάνω ημερομηνία στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και δεχθούν την πρόταση της Επιτροπής, τότε θα έχουν μείωση προσαυξήσεων και προστίμων έως και κατά 75% και θα μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε έως 24 δόσεις. Θα πρέπει όμως μέσα σε 5 ημέρες από τον συμβιβασμό να καταβάλουν το 30% της οφειλής, ενώ το υπόλοιπο εντάσσεται σε δόσεις.

Οι υποθέσεις

Διευκρινίζεται πως αίτηση μπορεί να υποβληθεί για:

  • υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείς και των διοικητικών δικαστηρίων έως τις 29 Ιουνίου 2024,
  • υποθέσεις για τις οποίες είχε υποβληθεί αίτηση και απορρίφθηκαν από την Επιτροπή για τυπικούς λόγους.
  • Ενώ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024 ολοκληρώνεται η διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων εξώδικης επίλυσης.  Για όσο διάστημα η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον των Επιτροπών, η δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του αρμόδιου τακτικού διοικητικού δικαστηρίου αναστέλλεται. Η αναστολή δεν καταλαμβάνει την προσωρινή δικαστική προστασία.

Το κούρεμα

Συνεπώς ο φορολογούμενος με την επίλυση της διαφοράς και με την καταβολή του ποσοστού  τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου που οφείλεται εντός 5 εργάσιμων ημερών από την υπογραφή του συμβιβασμού, μπορεί να πληρώσει το ποσό της οφειλής σε έως 24 δόσεις και  να έχει έκπτωση στους πρόσθετους φόρους, στους τόκους, στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα. Η έκπτωση αυτή ανέρχεται:

  • σε 75% εάν καταβληθεί σε 1 δόση,
  • σε 65% για 2-4 δόσεις,
  • σε 55% για 5 -8 δόσεις,
  • σε 50% για 9-12 δόσεις,
  • σε 45% για 13-16 δόσεις,
  • σε 40% για 17-20 δόσεις
  • και σε 35% για 21-24 δόσεις.

Εάν δεν καταβληθεί ποσοστό τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου που οφείλεται εντός 5 εργάσιμων ημερών από την αποδοχή της πρότασης της Επιτροπής, ή χαθούν δύο συνεχόμενες δόσεις ή οι δύο τελευταίες,  τότε ο συμβιβασμός ανατρέπεται αναδρομικά και σημαίνει πως δεν επήλθε ποτέ. Ενώ τυχόν καταβληθέντα ποσά θεωρούνται πως καταβλήθηκαν έναντι της αρχικής οφειλής.

Εξωδικαστικός συμβιβασμός 

Σημειώνεται πως η διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού αναμένεται να έρθει από την 1η Οκτωβρίου 2024 και θα αφορά φορολογούμενους που θα ομολογήσουν οι ίδιοι ότι διέπραξαν συγκεκριμένες φορολογικές παραβάσεις.

Παράλληλα,  εάν ο φορολογούμενος αποδεχθεί την κύρια οφειλή του κατά τη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού, τότε τα πρόστιμα μειώνονται από 25% έως 50%. Οι εκπτώσεις κατά 25%-50% θα υπολογίζονται μόνο επί των προστίμων για μη υποβολή δηλώσεων ή υποβολή ανακριβών δηλώσεων.

Τα πρόστιμα αυτά επιβάλλονται με ποσοστά από 10% έως 50% επί των φόρων που προκύπτουν από εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις ή επί των διαφορών φόρου που προκύπτουν από εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις ή επί των επιπλέον φόρων που καταλογίζουν οι ελεγκτές όταν διαπιστώνουν απόκρυψη φορολογητέας ύλης λόγω μη υποβολής δηλώσεων ή υποβολής ανακριβών δηλώσεων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.