Quantcast
Εφορία: Το "καλεντάρι" των υποχρεώσεων έως το τέλος του έτους - Ποιες πρέπει να τακτοποιηθούν - enikonomia.gr
share

Εφορία: Το “καλεντάρι” των υποχρεώσεων έως το τέλος του έτους – Ποιες πρέπει να τακτοποιηθούν

δημοσιεύτηκε:

“Φουσκωμένος” είναι ο λογαριασμός των φόρων και τον Δεκέμβριο καθώς θα πρέπει να τακτοποιηθούν έως το τέλος του έτους μια σειρά από εκκρεμότητες προς την εφορία.

Αναλυτικά:

Μεταφορά κατοικίας στο εξωτερικό:

Φορολογική δήλωση για τη μεταφορά της κατοικίας τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλουν έως τις 31 Δεκεμβρίου όσοι τη μετέφεραν το 2021 εκτός χώρας.

Κάλυψη τεκμηρίων: 

Θα πρέπει να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών και να υποβάλουν τις σχετικές  φορολογικές δηλώσεις έως το τέλος του 2022 οι  πολίτες που επιθυμούν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία απόκτησης.

Τα αναδρομικά αποδοχών – συντάξεων: 

Όσοι έλαβαν εντός του 2021 αναδρομικά ποσά ανεξάρτητα από τον χρόνο που ανάγονται, όπως οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι συνταξιούχοι και οι  γιατροί του ΕΣΥ θα πρέπει να υποβάλουν έως τις  31 Δεκεμβρίου 2022 τροποποιητικές δηλώσεις. H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2021.

Αναφέρεται παρακάτω  ένα σχετικό παράδειγμα: Εάν τα αναδρομικά αφορούν το φορολογικό έτος 2019, τότε ο πολίτης θα πρέπει να επιλέξει το 2022 ως έτος υποβολής δήλωσης. Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος  θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2023. Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη ΔΟΥ.

Οι κληρονόμοι:

Έως το τέλος του έτους θα πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν στην Εφορία χειρόγραφα  τις φορολογικές δηλώσεις φορολογουμένων που απεβίωσαν το 2021.  Επίσης όσοι κληρονόμησαν ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει 6 μήνες από τον θάνατο του κληρονομουμένου θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση.

Οι υπόλοιπες εκκρεμότητες 

Επίσης έως τις 30 Δεκεμβρίου  οι ιδιοκτήτες των ΙΧ θα πρέπει :

  • να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ” myCar” που επιθυμούν να γλιτώσουν από την καταβολή των τελών κυκλοφορίας.
  • να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2023.

Αλλά και έως τέλος τους θα πρέπει οι φορολογούμενοι:

  •  να εξοφλήσουν την 8η μηνιαία δόση από τις 10μηνιαίες  δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το φορολογικό έτος 2021. Αυτό αφορά τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που δεν έχουν εξοφλήσει εφάπαξ τον φόρο. Σημειώνεται ότι η ένατη μηνιαία δόση του φόρου  θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 και η δέκατη μηνιαία δόση έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.
  •  να καταβληθεί η 6η δόση του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.
  • να πληρωθεί η 6η δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αυτό αφορά τις επιχειρήσεις  που έλαβαν ενίσχυση κατά  την περίοδο πανδημίας από το μέτρο και που πρέπει να επιστρέψουν μέρος της ενίσχυσης.
  •  να πληρώσουν δόση ή δόσεις  ρυθμίσεων.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.