Quantcast
Eγκύκλιος «φωτιά» για την φετινή εφαρμογή του πόθεν έσχες - enikonomia.gr
share

Eγκύκλιος «φωτιά» για την φετινή εφαρμογή του πόθεν έσχες

δημοσιεύτηκε:

Αυστηρότερο είναι φέτος το «πόθεν έσχες» για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων καθώς εκτός από τις δαπάνες για αγορά ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής περιλαμβάνονται και τα ποσά που δαπάνησαν οι φορολογούμενοι για αγορά μετοχών, εντόκων γραμματίων και ομολόγων, σύσταση ή αύξηση κεφαλαίων επιχειρήσεων ή για απόκτηση κινητών αξιών αξίας άνω των 10.000 ευρώ,σύμφωνα με εγκύκλιο της ΓΓΔΕ.

Η Γενική Γραμματέας  Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου δίνει  με την εγκύκλιο αναλυτικές οδηγίες για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, στην αγορά ακινήτων ως ποσό τεκμαρτής δαπάνης λαμβάνεται το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης, όπως προκύπτει από τα οικεία πωλητήρια συμβόλαια, εκτός εάν από έλεγχο προκύπτει μεγαλύτερο ποσό, οπότε λαμβάνεται υπόψη αυτό.

Στο τίμημα αυτό θα προστεθούν και τα ποσά των Φ.Μ.Α., συμβολαιογραφικά και λοιπά έξοδα και φόροι.

Εάν το συνολικό δηλωθέν εισόδημα, το οποίο προσδιορίζεται από τις τέσσερις κατηγορίες (πηγές) ακαθάριστων εισοδημάτων του άρθρου 7 του ΚΦΕ, είναι μικρότερο του τεκμαρτού εισοδήματος (αντικειμενικές δαπάνες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων), τότε η διαφορά που θα προκύψει θα φορολογηθεί εκτός και αν καλυφθεί ή περιορισθεί σύμφωνα με τις διατάξεις που ορίζονται στο άρθρο 34.

To υπουργείο Οικονομικών μόλις πριν από λίγους μήνες διόρθωσε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στην κτηματαγορά εφαρμόζοντας το πόθεν έσχες στο συνολικό τίμημα της αγοράς του ακινήτου που αναγράφεται στο συμβόλαιο και όχι στην αντικειμενική αξία.

Με βάση την εγκύκλιο, το ευνοϊκότερο πόθεν έσχες εφαρμόζεται αναδρομικά από τις αρχές του 2014 (και όχι από τον περασμένο Οκτώβριο). Έτσι, από τις αρχές του περασμένου έτους η δαπάνη αγοράς που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο για τον προσδιορισμό του εισοδήματος του αγοραστή δεν υπολογίζεται πλέον με βάση την αντικειμενική αξία αλλά με βάση την τιμή που αναγράφεται στο συμβόλαιο ακόμη κι αν αυτή είναι μικρότερη από την αντικειμενική.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.