Quantcast
Εισφορά Αλληλεγγύης: Έρχονται αυξήσεις στις συντάξεις - Δείτε αναλυτικά παραδείγματα - enikonomia.gr
share

Εισφορά Αλληλεγγύης: Έρχονται αυξήσεις στις συντάξεις – Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

δημοσιεύτηκε:

Σχέδιο για αλλαγές στην κλίμακα και στα ποσοστά κράτησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης των συνταξιούχων επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. ‘Οπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”  τα σενάρια που εξετάζονται, έχουν «κλειδώσει» ως προς τις εξής αλλαγές:

  • Την απλοποίηση της παρακράτησης με μείωση των κλιμακίων από 8 σε 3 ή 4.
  • Την απαλλαγή του μεγαλύτερου μέρους της σύνταξης από την κράτηση, ενώ, σήμερα (12/02) επιβάλλεται σε όλο το ποσό.
  • Τη θέσπιση πλαφόν, ώστε από ένα όριο σύνταξης και πάνω, η Εισφορά Αλληλεγγύης να «παγώνει», για να μην καταλήγει να επιβαρύνει τους συνταξιούχους.

 

Οι κλίμακες που εξετάζονται, μπορεί να είναι ως 4, αν η ΕΑΣ αποφασισθεί να επιβάλλεται μετά τα 1.400 ευρώ και ανά 400 ευρώ σύνταξης ή και 3, αν οι κλίμακες καταλαμβάνουν μεγαλύτερο κομμάτι σύνταξης πάνω από τα 1.400 ευρώ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, από το νομοσχέδιο αυτό εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα έχουν  επιπλέον αύξηση συντάξεων που ενδεικτικά μπορεί να ξεπεράσει και τα 50 ευρώ μηνιαίως.

Τι ισχύει σήμερα

Σήμερα, ένας συνταξιούχος που παίρνει κύρια σύνταξη ύψους 1.600 ευρώ έχει κράτηση ΕΑΣ 3% σε όλη τη σύνταξη, δηλαδή έχει κράτηση 3% επί των 1.600 ευρώ και δίνει 48 ευρώ τον μήνα για ΕΑΣ. Με το νέο σύστημα, η κράτηση θα «πιάνει» τα 200 ευρώ, δηλαδή το τμήμα σύνταξης από τα 1.400 ευρώ έως τα 1.600 ευρώ, αλλά με διαφορετικό συντελεστή. Το αρχικό ποσοστό θα αρχίζει ενδεχομένως από το 15%, που σημαίνει κράτηση 30 ευρώ αντί 48 ευρώ που είναι σήμερα. Ο συνταξιούχος ωφελείται με έμμεση αύξηση κατά 18 ευρώ στη σύνταξή του. Οι αλλαγές στο μείγμα των κρατήσεων επεξεργάζονται αυτό το διάστημα από στελέχη του ΕΦΚΑ και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από το «σενάριο» που δεν θα μειώνει σημαντικά τα έσοδα της Εισφοράς Αλληλεγγύης και ταυτόχρονα θα είναι δίκαιο για τους συνταξιούχους.

Τι εξετάζεται

Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη που εμπλέκονται στην επεξεργασία της νέας  ΕΑΣ, το επικρατέστερο σχέδιο  είναι η ΕΑΣ  με 3 ή 4  κλίμακες και με  ποσοστά  που θα  ξεκινούν από 15% θα καταλήγουν στο 25% ή στο 30% αν επιλεγεί  άλλο μίγμα κρατήσεων με 4 κλίμακες . Η «χρυσή τομή» που αναζητά το Υπουργείο, είναι να μειωθούν οι κρατήσεις, ώστε να έχουν πρόσθετη αύξηση οι συνταξιούχοι που τώρα θίγονται, όμως, χωρίς να υποχωρήσουν δραματικά τα έσοδα από τη νέα ΕΑΣ. Για αυτόν τον λόγο, οι τελικές αποφάσεις αναμένονται το διάστημα Απρίλιος – Μάιος με νέο νομοσχέδιο, στο οποίο θα συμπεριληφθούν κι άλλα εκκρεμή ασφαλιστικά ζητήματα, με πρώτο την αποκατάσταση των αδικιών στις συντάξεις χηρείας.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.