Quantcast
Εισφορά αλληλεγγύης: Τα οφέλη για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους από την κατάργησή της το 2023 - enikonomia.gr
share

Εισφορά αλληλεγγύης: Τα οφέλη για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους από την κατάργησή της το 2023

δημοσιεύτηκε:

Ετήσιες αυξήσεις αναμένεται να φέρει το 2023 η οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις  αποδοχές περίπου 500.000 δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων.

Δηλαδή όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης  θα έχουν ετήσια αύξηση 22 ευρώ και  676 ευρώ και η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” παραθέτει σχετικά παραδείγματα.

  • Συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 14.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 44 ευρώ.
  • Για εισόδημα 16.000 ευρώ η ελάφρυνση ανεβαίνει στα 88 ευρώ τον χρόνο,
  • ενώ για ετήσιο εισόδημα 17.000 ευρώ ή 1.466 ευρώ τον μήνα το όφελος ανέρχεται σε 110 ευρώ τον χρόνο.

Οι ελαφρύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές τους από την 1η Ιανουαρίου 2023 καθώς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος. Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης έχει «παγώσει» σήμερα  στον ιδιωτικό τομέα, με ετήσιο κόστος 750 εκατ. ευρώ, ενώ η επέκτασή της στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους θα κοστίσει άλλα 450 εκατ. ευρώ.

Τι λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών

εισφορά

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” ότι η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού και θα υλοποιηθεί σε κάθε περίπτωση, σημειώνοντας ότι το κόστος στα κρατικά ταμεία είναι διαχειρίσιμο και θα απορροφηθεί από την ανάπτυξη.

Oι κερδισμένοι 

Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στο επόμενο έτος στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους, τότε από τον Ιανουάριο του 2023, μετά τους φορολογουμένους με εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα, αύξηση στις αποδοχές τους θα δουν και οι  παρακάτω κατηγορίες φορολογουμένων:

  • πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι,
  • δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί, συνταξιούχοι όλων των Ταμείων,
  • μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημόσιου τομέα.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.