Quantcast
Εισφορές εργαζομένων και ελεύθερων επαγγελματιών: Ποιες αλλαγές εξετάζονται - enikonomia.gr
share

Εισφορές εργαζομένων και ελεύθερων επαγγελματιών: Ποιες αλλαγές εξετάζονται

δημοσιεύτηκε:

Από τις αρχές του 2025 αναμένεται να αλλάξουν οι εισφορές των μισθωτών εργαζομένων αλλά και των μη μισθωτών (δηλαδή των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών).

Αναλυτικά:

Οι εισφορές των μισθωτών

Τον Ιανουάριο του 2025 θα μειωθούν κατά 0,5% οι εισφορές των μισθωτών εργαζομένων, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και το οποίο το προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας ωστόσο δεν έχει αναφέρει τον μήνα που θα γίνει αυτό. Δηλαδή θα ελαττωθούν οι εισφορές υγείας των εργαζομένων αυτών    Επίσης μείωση της μισής μονάδας των εισφορών αυτών θα γίνει και το 2027. Υπενθυμίζεται πως, κατά την προηγούμενη τετραετία μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι εισφορές των μη  μισθωτών

Από το 2025 θα προσαρμοστούν οι εισφορές των μη μισθωτών (δηλαδή των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών) με βάση το δείκτη μισθών του 2024. Αυτό προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση. Ωστόσο αυτός ο δείκτης δεν έχει ακόμα καθορισθεί. Αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο δείκτης αυτός αναμένεται να υπολογιστεί  με βάση την πορεία των μισθών των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.