Quantcast
Εισφορές: Τι εξετάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το πλαφόν - enikonomia.gr
share

Εισφορές: Τι εξετάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το πλαφόν

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων φαίνεται πως βρίσκεται το σχέδιο για μικρότερο πλαφόν αποδοχών επί των οποίων θα επιβάλλονται οι ασφαλιστικές κρατήσεις, ενώ το επικρατέστερο σενάριο είναι το όριο των αποδοχών που θα υπόκεινται σε εισφορές να πέσει στις 4.500 ευρώ. Σήμερα επιβάλλονται εισφορές έως τις 7.373,53 ευρώ.

Σημειώνεται πως σχεδόν 100.000 υψηλόμισθοι εργαζόμενοι με αποδοχές άνω των  4.500 ευρώ θα έχουν έμμεση αύξηση μισθού λόγω της μείωσης του πλαφόν, αλλά θα υπάρξει κυρίως μείωση του εργοδοτικού κόστους στις ασφαλιστικές κρατήσεις.

Οι κερδισμένοι

Η υλοποίηση του μέτρου σημαίνει ότι ένας υψηλόμισθος που πληρώνει σήμερα εισφορές έως 7.373 ευρώ θα καταβάλει εισφορές μέχρι 4.500 ευρώ, κερδίζοντας σημαντική αύξηση από κρατήσεις, που πλέον θα μένουν στην τσέπη.

Το σχέδιο έχει συζητηθεί με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και εξετάζονται από κοινού με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  οι τρόποι αναπλήρωσης της απώλειας εσόδων που θα έχει ο ΕΦΚΑ και οι οποίες εκτιμώνται κοντά στα 190 εκατ. ευρώ ετησίως.

Κερδισμένοι από τη μείωση των ασφαλιστέων αποδοχών θα βγουν περίπου 80.000 με 100.000 υψηλόμισθοι εργαζόμενοι που σήμερα καταβάλλουν εισφορές πάνω από 4.500 ευρώ και μέχρι 7.373 ευρώ των αποδοχών τους. Περισσότερο ωφελημένοι θα είναι οι εργοδότες, καθώς δίνουν μεγαλύτερες εισφορές (22,3% έναντι 13,86%).

Τα παραδείγματα

Ο Ελεύθερος Τύπος παραθέτει παρακάτω κάποια σχετικά παραδείγματα:

  • Εργαζόμενος με μικτές μηνιαίες αποδοχές 5.500 ευρώ πληρώνει μηνιαία εισφορά 762 ευρώ στον ΕΦΚΑ και του μένουν 4.738 ευρώ πριν το φόρο. Με τη μείωση των ασφαλιστέων αποδοχών στις 4.500 ευρώ, θα έχει εισφορά 624 ευρώ και έμμεση αύξηση μισθού κατά 208 ευρώ, ο οποίος θα διαμορφωθεί στις 4.876 ευρώ πριν το φόρο. Ο εργοδότης, αντίστοιχα, θα έχει μείωση επιβαρύνσεων κατά 335 ευρώ.
  • Εργαζόμενος με μικτές μηνιαίες αποδοχές 7.000 ευρώ πληρώνει μηνιαία εισφορά 970 ευρώ στον ΕΦΚΑ και του μένουν 6.030 ευρώ πριν το φόρο. Με τη μείωση των ασφαλιστέων αποδοχών στις 4.500 ευρώ, θα έχει εισφορά 624 ευρώ και έμμεση αύξηση μισθού κατά 347 ευρώ, ο οποίος θα διαμορφωθεί στις 6.376 ευρώ πριν το φόρο. Ο εργοδότης θα έχει μείωση επιβαρύνσεων κατά 558 ευρώ.

Η μείωση των ασφαλιστέων αποδοχών θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε περισσότερες προσλήψεις, γιατί θα μειώσουν σημαντικά το κόστος ασφάλισης για το προσωπικό τους και θα έχουν περιθώρια για νέες προσλήψεις, όπως και για μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών. Οι δε εργαζόμενοι θα έχουν έμμεση αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και η αύξηση αυτή θα διοχετευθεί στην οικονομία με αύξηση της κατανάλωσης.

Καλύτερη ανταποδοτικότητα στις συντάξεις

Στο σκέλος των συντάξεων επιτυγχάνεται εξοικονόμηση στις μελλοντικές δαπάνες και παράλληλα αποκαθίσταται η ανταποδοτικότητα για τους υψηλόμισθους, καθώς τώρα πληρώνουν εισφορές που δεν έχουν αντίκρισμα στη σύνταξη. Με πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών στις 4.500 ευρώ, η ανώτατη κύρια σύνταξη που θα μπορεί να πληρωθεί με 40ετία και συντάξιμο μισθό στις 4.500 ευρώ δεν θα ξεπερνά τις 2.700 ευρώ (με σημερινές τιμές).

Ενώ οι εισφορές σε αποδοχές ως 7.373 ευρώ δεν θα τους «επιστραφούν» ποτέ με ανάλογη σύνταξη. Για να έχει κάποιος ανταπόδοση των εισφορών του με τις σημερινές ασφαλιστέες αποδοχές θα πρέπει να έχει 7.373 ευρώ μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών από το 2002 και μετά, πράγμα απίθανο. Ακόμη όμως και σε αυτή την υποθετική περίπτωση, η ανώτατη κύρια σύνταξη που μπορεί να βγάλει ένας ασφαλισμένος με 40ετία είναι 4.115 ευρώ, που σημαίνει ότι θα πάρει το 55% του μισθού, ενώ με το πλαφόν στις 4.500 ευρώ θα πάρει σύνταξη 2.700 ευρώ, δηλαδή το 60% του μισθού.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.