Quantcast
Έκδοση συντάξεων με διαδικασίες - εξπρές: Πότε θα αρχίσει και πώς θα λειτουργεί η νέα υπηρεσία του e- ΕΦΚΑ - enikonomia.gr
share

Έκδοση συντάξεων με διαδικασίες – εξπρές: Πότε θα αρχίσει και πώς θα λειτουργεί η νέα υπηρεσία του e- ΕΦΚΑ

δημοσιεύτηκε:

Στο “λεπτό” θα εκδίδονται οι συντάξεις. Όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχε χθες ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης με τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κώστα Μενουδάκο, η νέα πιλοτική υπηρεσία του Φορέα για τους εν δυνάμει συνταξιούχους θα αρχίσει πιλοτικά στις αρχές του 2024 από τους ασφαλισμένους του Δημοσίου και θα προβλέπει ότι ο ασφαλισμένος θα ενημερώνεται τηλεφωνικά από τον e-ΕΦΚΑ, 6 μήνες πριν την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης, για τη δυνατότητα συνταξιοδότησής του και για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσει.

Μέσω της νέας υπηρεσίας επιδιώκεται, αφενός να αποφευχθεί κάθε ταλαιπωρία του ασφαλισμένου και αφετέρου να εκδοθεί ταχύτερα η σύνταξή του. Ουσιαστικά, ο e-ΕΦΚΑ εγκαινιάζει υπηρεσίες όπου για πρώτη φορά το κράτος θα πηγαίνει στον πολίτη κι όχι ο πολίτης στο κράτος,  όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Φορέα.

Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα έκδοσης των συντάξεων στην πράξη

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών είχε μιλήσει γι’ αυτό το νέο σύστημα έκδοσης συντάξεων ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης.  Όπως είχε πει ο κ. Άδωνις, θα γίνουν πολιτικά τηλεφωνικές κλήσεις σε 1.000 ασφαλισμένους αφού πρώτα ληφθεί άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για να δοθούν τα στοιχεία αυτά στο 1555. « Θα παίρνουμε πρώτα εμείς τηλέφωνο, 6 μήνες πριν κάποιος κατοχυρώσει το δικαίωμα σύνταξης και θα του λέμε “Γεια σας είμαστε από το υπουργείο Εργασίας και από τον ΕΦΚΑ.. είσαι ο τάδε με το ΑΜΚΑ τάδε ….βλέπουμε από τα βιβλία μας ότι σε 6 μήνες από σήμερα την τάδε του μηνός μπορείς να κάνεις αίτημα για να πάρεις σύνταξη” . Δηλαδή για να παίρνει κανείς σύνταξη γρήγορα θα πρέπει να μας καταθέσει εκείνη την ημέρα 5 έγγραφα ώστε να έχει χρόνο 6 μήνες πριν να μαζέψει τα χαρτιά. Θα πρέπει δηλαδή ο ασφαλισμένος να τα καταθέσει την ημέρα που πατά το κουμπί τα χαρτιά του και να παίρνει σύνταξη μέσα σε 3 ημέρες» είχε πει.

Πότε θα λειτουργήσει

Το σύστημα αυτό αναμένεται να τρέξει από μέσα σε 2 με 3 εβδομάδες πολιτικά προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις  εάν χρειαστεί . Και μετά αυτή η  νέα πιλοτική υπηρεσία του Φορέα θα προστεθεί  στη υπηρεσία κανονική για όλους τους συνταξιούχους στο 1555 προκειμένου να ενημερώνονται όλοι τουλάχιστον 6 μήνες πριν και να κερδίζουν χρόνο στην τελική έκδοση συντάξεως τους. Σημειώνεται δε πως η υπηρεσία αυτή αναμένεται να τεθεί σε  λειτουργία σε 10 ημέρες δηλαδή στις 17 Νοεμβρίου.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.