Quantcast
Έκδοση σύνταξης μέσα σε 24 ώρες - Όλες οι λεπτομέρειες - enikonomia.gr
share

Έκδοση σύνταξης μέσα σε 24 ώρες – Όλες οι λεπτομέρειες

δημοσιεύτηκε:

Μέσα σε 24 ώρες θα εκδίδεται η σύνταξη έως τον Ιούνιο του 2022.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, οι πολίτες θα κάνουν αίτηση και μέσα σε 24 ώρες το σύστημα θα τους ενημερώνει πότε θα καταβληθεί η σύνταξή τους, με βάση το νέο νομοσχέδιο που θα εφαρμοστεί σε συνεργασία των υπουργείων Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στηρίζεται στο μοντέλο του εμβολιασμού.
Η διαδικασία θα ξεκινήσει αρχικώς με την ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων όλων των Ταμείων. Εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει έως το τέλος του έτους ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία των αιτήσεων των ασφαλισμένων τον νέο χρόνο.

Ο ασφαλισμένος θα κάνει την αίτηση συνταξιοδότησης και μέσα σε 24 ώρες το σύστημα θα του κανονίζει ραντεβού για το πότε θα λάβει τη σύνταξή του.

Για παράδειγμα , ασφαλισμένος κάνει αίτηση για απονομή σύνταξης συμπληρώνοντας μια αίτηση χωρίς δικαιολογητικά. Στη συνέχεια μέσα στις επόμενες 24 ώρες, το σύστημα ενημερώνει τον ασφαλισμένο ότι σε έναν μήνα ή δύο το πολύ θα του καταβληθεί η σύνταξη. Έτσι απονομή της σύνταξης θα γίνεται με βάση το μοντέλο του εμβολιασμού δηλαδή με προγραμματισμένο ραντεβού.

Σύστημα Άτλας

Στο πλαίσιο αυτό άμεσα θα εκδίδονται ψηφιακά οι συντάξεις γήρατος των μισθωτών (δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων ) και των μηχανικών, ενώ τον Νοέμβριο θα ενταχθούν στο σύστημα ΑΤΛΑΣ οι συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών και των υπολοίπων Ταμείων. Η υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης στην ηλεκτρονική υπηρεσία ψηφιακής απονομής σύνταξης ΑΤΛΑΣ στοχεύει στην κατάργηση κάθε χειρόγραφης αίτησης και την απονομή συντάξεων μέσα σε λίγες ημέρες, λύνοντας έτσι ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τους συνταξιούχους.

Έτσι όλες οι αιτήσεις των εργαζομένων θα γίνονται με ένα κλικ θα ενημερώνονται μέσω e-mail χωρίς κανένα δικαιολογητικό, καθώς αυτά θα αναζητούνται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Πρόκειται για μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία σε όλα της τα στάδια, τόσο στο στάδιο της αίτησης, όσο και στο στάδιο της επεξεργασίας, της έκδοσης και τέλος σε αυτό της κοινοποίησης της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο.

Η ψηφιακή απονομή σύνταξης καταργεί τη χρόνια απονομή της σύνταξης και καταργεί την προσκόμιση δικαιολογητικών .Μέχρι σήμερα η συγκέντρωση του συνόλου του ασφαλιστικού βίου πραγματοποιείται μέσω αλληλογραφίας .Στόχος είναι να συγκεντρωθούν είτε ψηφιακά είτε με φυσική μορφή, όλοι οι φάκελοι των ασφαλισμένων σε ένα κτίριο για να εκδίδονται ταχύτερα οι συντάξεις. Ήδη προχωράει η ψηφιοποίηση ασφαλιστικού βίου των ασφαλισμένων σε Ταμεία που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης .

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.