Quantcast
ΕΚΠΟΙΖΩ για ρεύμα: Γιατί πρέπει να "σβηστούν" τα πάγια στους λογαριασμούς - enikonomia.gr
share

ΕΚΠΟΙΖΩ για ρεύμα: Γιατί πρέπει να “σβηστούν” τα πάγια στους λογαριασμούς

δημοσιεύτηκε:

Τους λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να υπάρχουν πάγια στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών εξήγησε σήμερα ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Βίκτωρας Τσιαφούτης μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, “Συνδέσεις”.

“Κατά την άποψη μου, για τον καταναλωτή δεν είναι εύλογο γενικά να υπάρχει πάγιο, όταν η τιμή ούτως ή άλλων κυμαίνεται κατά το δοκούν, με βάση τους εσωτερικούς υπολογισμούς του κάθε προμηθευτή. Ο καταναλωτής δηλαδή εύλογα αναμένει  ότι οποιοδήποτε ασφάλιστρο κινδύνου ως προς την εξέλιξη του κόστους προμήθειας ενέργειας έχει συνυπολογιστεί στην τελική χρέωση της κιλοβατώρας”, τόνισε και μίλησε για την τιμή της κιλοβατώρας.

“Από εκεί που πληρώναμε 34 λεπτά με 35 λεπτά την κιλοβατώρα, τώρα μετά την «κατάργηση» της ρήτρας αναπροσαρμογής, θα πληρώνουμε περίπου μισό ευρώ. Άρα εύλογα θα ανέμενε ο καταναλωτής να μην υφίσταται πάγια και να έχουν συνυπολογιστεί”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι ” δημιουργείται σύγχυση στον καταναλωτή ο οποίος δεν μπορεί να αντιληφθεί εάν τα πάγια αυτά πράγματι αντιστοιχούν σε κόστος για τους προμηθευτές ή απλά υποκρύπτουν νέα  έμμεση αύξηση κέρδους”.

“Κατά την άποψη μας δεν θα έπρεπε να υπάρχουν  καθόλου πάγια”, επανέλαβε.

 Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι λέει η ΕΚΠΟΙΖΩ για το πλαφόν των 5 ευρώ στα πάγια 

Επίσης μίλησε για τη χθεσινή νομοθετική παρέμβαση που έκανε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  με την επιβολή ανώτατου ορίου χρέωσης των μηνιαίων παγίων στους λογαριασμούς ρεύματος στα 5 ευρώ.

“Δεν θα έπρεπε το πάγιο να είναι ούτε στα 5 ευρώ. Δηλαδή δεν είναι κάτι θετικό το να πάει από τα 18 ευρώ στα 5 ευρώ το πάγιο”, τόνισε και πρόσθεσε ότι  “είναι αντιφατικό να υπάρχει πάγιο σε ένα πλήρως  κυμαινόμενο τιμολόγιο….προκαλείται σύγχυση”, εξήγησε.

“Γνωρίζουμε εάν τα πάγια αυτά έστω και τα 5 ευρώ, αντιστοιχούν σε πραγματικό κόστος για τον προμηθευτή; Κανένας δεν το γνωρίζει. Είναι πολύ πιθανό όλοι οι προμηθευτές να βγουν κερδισμένοι, μπορεί και όχι, αλλά δε το γνωρίζουμε. Για αυτό τον λόγο επιμένουμε από την αρχή της ψήφισης αυτής της νομοθετικής ρύθμισης  ότι εκεί που είχαμε πολύ ελάχιστη διαφάνεια, ουσιαστικά είχαμε μια αδιαφανή ρήτρα, τώρα έχουμε μια πλήρη αδιαφάνεια. Ακριβώς γιατί οι προμηθευτές  κατά το δοκούν αναπροσαρμόζουν το τίμημα”, σημείωσε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.