Quantcast
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Αύξηση από τον Δεκέμβριο - Πώς θα διαμορφωθούν τα νέα ποσά - enikonomia.gr
share

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Αύξηση από τον Δεκέμβριο – Πώς θα διαμορφωθούν τα νέα ποσά

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται αύξηση από τον Δεκέμβριο στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ). Όπως γνωστοποίησε από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αυξηθεί κατά 8% από τον Δεκέμβριο του 2023. Σημειώνεται δε πως αυτό συμπεριλαμβάνεται στη δέσμη οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης και πως η αύξηση αυτή γίνεται νωρίτερα από όσο αναμένονταν καθώς το πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τριετία κατά την προεκλογική περίοδο είχε αναφέρει πως αυτό θα υλοποιούνταν από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Πόση αύξηση θα δουν οι δικαιούχοι

Αυτό πρακτικά για τους δικαιούχους της παροχής σημαίνει πως θα δουν από τον Δεκέμβριο μια αύξηση από 16 έως και 32 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό τους. Η αύξηση διαμορφώνεται ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού. Αναλυτικά τα νέα ποσά θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • Το μηνιαίο ποσό του ΕΕΕ  των 200 ευρώ θα ανέλθει στα 216 ευρώ με τη νέα αναπροσαρμογή
  • Το μηνιαίο ποσό του ΕΕΕ των 300 ευρώ θα διαμορφωθεί στα 324 ευρώ με τη νέα αναπροσαρμογή
  • Το μηνιαίο ποσό του ΕΕΕ  των 400 ευρώ  θα αυξηθεί στα 432 ευρώ με τη νέα αναπροσαρμογή

Ωφελούμενες ομάδες του ΕΕΕ θεωρούνται:

α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό:

κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.

Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:

1) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και

2) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

γ. Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Τα κριτήρια για τη χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Η ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ (opeka.gr)  υπενθυμίζει τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι για να λάβουν το ΕΕΕ. Αναλυτικά:

Παρατίθενται, ενδεικτικά, περιπτώσεις με τα αντίστοιχα ποσά ανά κατηγορία:

 

Για κάθε επιπλέον μέλος προστίθεται το εξαπλάσιο του αντίστοιχου εγγυημένου ποσού, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 της παρούσης.

Το δηλούμενο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

2. Περιουσιακά κριτήρια

α. Ακίνητη περιουσία: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

β. Κινητή περιουσία: 1. Η αντικειμενική δαπάνη των επιβατικών αυτοκινήτων Ιδιωτικής Χρήσης (Ι.Χ.), Μικτής Χρήσης (Μ.Χ.) ή και των δικύκλων του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της, το ποσό των 6.000 ευρώ. 2. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του κατωτέρω πίνακα για κάθε τύπο νοικοκυριού, μέχρι και το ποσό των 14.400 ευρώ

Περιουσιακό τεκμήριο:

Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), δεν μπορεί να υπερβαίνει ετησίως το ποσό που προκύπτει από τον κατωτέρω μαθηματικό τύπο:

Ετήσιος τόκος = όριο καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριού * μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο /100. Ως έτος υπολογισμού του μέσου καταθετικού επιτοκίου ορίζεται εκείνο στο οποίο αντιστοιχεί η τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:

Εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας

  • Δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής.
  • Δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
  • Δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτ/των, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.