Quantcast
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Πόσο μπορεί να αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2024- Δείτε αναλυτικά τα ποσά - enikonomia.gr
share

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Πόσο μπορεί να αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2024- Δείτε αναλυτικά τα ποσά

δημοσιεύτηκε:

Αυξήσεις αναμένεται να έρθουν στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) των δικαιούχων.

Όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία,, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2024 κατά 8% και θα διαμορφωθεί στα 216 ευρώ από 200 ευρώ που είναι σήμερα. Δηλαδή θα υπάρξει μια αύξηση της τάξεως των 16 ευρώ.

ΕΕΕ: Δείτε αναλυτικά τα ποσά των αυξήσεων

Συνεπώς με την αύξηση αυτή, τα νέα ποσά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα διαμορφωθούν από 1η Ιανουαρίου του 2024 από 216 ευρώ έως και 432 ευρώ ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού. Αναλυτικά:

  • Οι πολίτες που λαμβάνουν σήμερα το μηνιαίο ποσό των 200 ευρώ, θα πάρουν 216 ευρώ. Δηλαδή θα υπάρξει μια αύξηση της τάξεως των 16 ευρώ.
  • Οι  φορολογούμενοι που παίρνουν σήμερα το μηνιαίο ποσό των  300 ευρώ θα λάβουν 324 ευρώ. Δηλαδή θα υπάρξει μια αύξηση της τάξεως των 24 ευρώ.
  • Οι πολίτες που λαμβάνουν σήμερα το μηναίο ποσό των 400 ευρώ θα πάρουν 432 ευρώ. Δηλαδή θα υπάρξει μια αύξηση της τάξεως των 32 ευρώ.

 Ο οδηγός

Στην ιστοσελίδα του  opeka.gr  δημοσιεύθηκε πρόσφατα ένας χρήσιμος οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ). Ορισμένες από τις πιο βασικές είναι οι εξής:

Τι είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα;

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περισσότερα από 200.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Αποτελεί ένα αναγκαίο δίχτυ προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φτώχειας και την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ποιες θεωρούνται ωφελούμενες ομάδες;

α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό:

κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.

Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:

1) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και

2) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

γ. Άστεγοι:

τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.