Quantcast
Ελπίδες για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Νέες αποφάσεις δικαιώνουν τους περίπου 70.000 εγκλωβισμένους - enikonomia.gr
share

Ελπίδες για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο – Νέες αποφάσεις δικαιώνουν τους περίπου 70.000 εγκλωβισμένους

δημοσιεύτηκε:

Η μεγαλύτερη δίκη συλλογικής αγωγής κατά τράπεζας που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου 2018 στον Άρειο Πάγο, με τη συμμετοχή χιλιάδων δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.

Όπως είναι αναμενόμενο, η δίκη θα απασχολήσει επί μακρόν την επικαιρότητα. Στη δίκη αυτή οι δανειολήπτες προχωρούν, έχοντας μεταξύ άλλων, ως όπλο τους και μια σειρά αποφάσεων από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έχει ήδη κρίνει αμετάκλητα ότι ο όρος που επιβαρύνει τον οφειλέτη με τον συναλλαγματικό κίνδυνο είναι καταχρηστικός.

Επίσης, το δικαστήριο της Ε.Ε. έκρινε στις 20 Σεπτεμβρίου, μεταξύ άλλων, ότι ο καταχρηστικός αυτός όρος πρέπει να ελεγχθεί δικαστικά και πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να παρέχουν στους δανειολήπτες επαρκή πληροφόρηση ώστε αυτοί να είναι σε θέση να λαμβάνουν συνετές και εμπεριστατωμένες αποφάσεις.

Μάλιστα, ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και εκ των πληρεξούσιων δικηγόρων του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ) κατά την εκδίκαση της αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, Αλέξης Αλεξόπουλος επισημαίνει ότι η ελληνική νομοθεσία και νομολογία παρέχουν ισχυρότερη προστασία στον καταναλωτή ακόμη και από την ευρωπαϊκή.

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις θα κρίνουν το μέλλον 70.000 οικογενειών που βρέθηκαν να χρωστούν μεγαλύτερο κεφάλαιο από αυτό που έλαβαν.

Πηγή πληροφοριών: Δημοκρατία 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.