Quantcast
Ένας μήνας προθεσμία για φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων - Ποιοι φόροι θα αυξηθούν λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών - enikonomia.gr
share

Ένας μήνας προθεσμία για φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων – Ποιοι φόροι θα αυξηθούν λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών

δημοσιεύτηκε:

Στα γραφεία των συμβολαιογράφων σπεύδουν οι φορολογούμενοι για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και πλέον έχουν στη διάθεσή τους μόνο 30 ημέρες για να προλάβουν τις νέες αντικειμενικές αξίες από το 2019.

Οι αγοραπωλησίες κατοικιών, οικοπέδων, επαγγελματικών ακινήτων θα κοστίζουν έως και 50% ακριβότερα σε 3.792 περιοχές σε όλη τη χώρα, όπου οι τιμές ζώνης τράβηξαν την ανηφόρα. Για παράδειγμα, η αγορά ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. στην Καλλιθέα που επιβαρύνεται σήμερα με φόρο μεταβίβασης 1.842,75 ευρώ, από την Πρωτοχρονιά ο φόρος μεταβίβασης για το ίδιο ακίνητο θα ανέβει στα 2.720,25 ευρώ καταγράφοντας αύξηση 47,6%.

Τις τελευταίες ημέρες η κίνηση είναι αυξημένη στα συμβολαιογραφεία και στα Τμήματα Κεφαλαίου των ΔΟΥ όπου οι φορολογούμενοι πληρώνουν τους φόρους μεταβίβασης. Οι αυξημένες αγοραπωλησίες ακινήτων ζεσταίνουν τα κρατικά ταμεία, καθώς οι εισπράξεις παρουσιάζουν άνοδο πάνω από 37%.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε 3.792 περιοχές αναμένεται να προκαλέσει φορολογικές επιβαρύνσεις σε 19 φόρους και τέλη από την Πρωτοχρονιά. Συγκεκριμένα, σε 30 ημέρες θα επηρεαστούν:

1. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Από τον φόρο αυτό απαλλάσσεται η αγορά πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ από τον άγαμο, 250.000 ευρώ από έγγαμους ή όσους έχουν σύμφωνο συμβίωσης, ποσό που προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο και κατά 30.000 ευρώ για κάθε παιδί από το τρίτο και μετά.
2. Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία.
3. Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων που υπολογίζεται επίσης με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.
4. Ο φόρος ανταλλαγής- συνένωσης οικοπέδων
5. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους.
6. Ο φόρος διανομής ακινήτων
7. Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
8. Τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια
9. Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων
10 Ο φόρος δωρεάς ακινήτων
11. Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων
12. Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων
13. Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο
14. Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων
15. Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαίρετων κτισμάτων
16. Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων
17. Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις υπεράκτιες εταιρείες ακινήτων
18. Ο φόρος του τεκμηρίου της κατοικίας
19 Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.