Quantcast
ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα εκκαθαριστικά - Πότε πρέπει να πληρωθεί η 1η δόση - enikonomia.gr
share

ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα εκκαθαριστικά – Πότε πρέπει να πληρωθεί η 1η δόση

δημοσιεύτηκε:

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να αναρτηθούν στο taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙA των ιδιοκτητών ακινήτων για το 2024. Μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών οι υπόχρεοι θα πρέπει να επισκεφτούν την εφαρμογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» της  ΑΑΔΕ με τους κωδικούς τους.

Σημειώνεται δε πως οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2024 και μέσα από το νέο application της ΑΑΔΕ, το myaadeapp το οποίο είναι διαθέσιμο για συστήματα IOS και android.

Επίσης επισημαίνεται πως οι  υπόχρεοι θα μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο είτε εφάπαξ είτε σε 11 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 10 ευρώ. Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ  θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Απριλίου 2024 και η τελευταία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2025. Επίσης σημειώνεται πως έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές (σεισμό, πλημμύρα και φωτιά) για ολόκληρο το 2023.

Η έκπτωση αυτή δίνεται εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου. Ως αξία του ακινήτου, για τις ανάγκες εφαρμογής του πρώτου εδαφίου, λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου, η οποία δεν μπορεί να υπολείπεται των 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Προϋπόθεση για την εφαρμογή του παρόντος είναι η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος με διάρκεια τουλάχιστον τριών (3) μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης του πρώτου εδαφίου είναι μικρότερη του 1 έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά.

Επίσης μειωμένο  φόρο κατά 50%  φόρο θα έχουν οι  ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα και 90% όσοι διόρθωσαν τα λάθη στο Έντυπο E9.

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι δεν πληρώνουν φόρο

Δεν θα πληρώσουν φέτος ΕΝΦΙΑ τα νοικοκυριά που έχουν 3 εξαρτώμενα τέκνα και άνω  αλλά και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή η/ο σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Επίσης από την υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται οι πολίτες που έχουν ακίνητα  που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Η πλατφόρμα του Ε9

Στα τέλη Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του Ε9 για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους που θα διαπιστώσουν λάθη στο εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.