Quantcast
ΕΝΦΙΑ: Ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός της έκπτωσης του 10% - enikonomia.gr
share

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός της έκπτωσης του 10%

δημοσιεύτηκε:

Εκτός έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες μένουν ορισμένοι φορολογούμενοι. Αυτό αφορά κυρίως στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που έχουν ασφαλίσει το ακίνητό τους για σεισμό και πυρκαγιά και όχι για πλημμύρες. Υπενθυμίζεται δε πως σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, για να πάρει κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτου την παραπάνω έκπτωση θα πρέπει να έχει ασφαλίσει το οίκημά του έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα) για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών του 2ο23.

Πρόβλημα όσον αφορά στο θέμα της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ φαίνεται πως θα έχουν οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο διότι το συμβόλαιο ασφάλισης για φυσικές καταστροφές δεν καλύπτει και τους τρεις κινδύνους, δηλαδή σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως  αν κάποιος έχει ασφαλίσει την κατοικία του θα πληρώσει  ΕΝΦΙΑ ύψους 500 ευρώ μόνο για δύο από τους τρεις κινδύνους και δεν θα έχει την έκπτωση των 50 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ.

Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ: Μέχρι πότε μπορείτε να υποβάλετε αίτηση

Έως τις 22 Φεβρουαρίου μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myPROPERTY” οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων ακινήτων για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ.

Αναλυτικά:

  • Αρχικά  οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκεφτούν την πλατφόρμα της myAADE (myaade.gov.gr) με τους κωδικούς του Taxis
  • Μετά θα πρέπει να επιλέξουν στο Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών
  • Αφού βρουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν δηλωθεί στον ΑΦΜ τους θα πρέπει να ακολουθήσουν τις  παρακάτω ενέργειες:

– να τα συσχετίσουν με τις ασφαλισμένες κατοικίες τους (ασφάλιση ιδίου)

-να δηλώσουν τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών, όταν για την ασφαλισμένη κατοικία υπάρχουν περισσότεροι συνιδιοκτήτες (ασφάλιση ιδίου και για λογαριασμό τρίτων)

– να δηλώσουν τους ΑΦΜ των τρίτων προσώπων που έχουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας, όταν οι ίδιοι δεν έχουν δικαίωμα επ’ αυτής (ασφάλιση για λογαριασμό τρίτων).

Μάλιστα μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας  θα λάβουν  οι φορολογούμενοι, που θα περιληφθούν στην αίτηση ως συνιδιοκτήτες ή τρίτα πρόσωπα. Αυτό το μήνυμα θα αναρτηθεί και στην προσωπική τους θυρίδα, στη διαδρομή myAADE / Μητρώο & Επικοινωνία / Τα μηνύματά μου.

Για να πάρουν οι δικαιούχοι την έκπτωση θα πρέπει να υποβάλουν και οι ίδιοι αίτηση, προκειμένου να συσχετίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ασφαλισμένη κατοικία τους. Μάλιστα  εάν δεν είναι ορθά τα στοιχεία του ασφαλιστηρίου συμβολαίου (έναρξη – λήξη, ασφαλισμένοι κίνδυνοι κ.λπ.), τότε θα πρέπει ο λήπτης της ασφάλισης να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρία έκδοσής του, ώστε να τα αποστείλει αυτά ορθά.

Ενώ για να ενημερωθεί ο φορολογούμενος για την αίτηση  περί έκπτωσης ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να επιλέξει το πεδίο «Αποτελέσματα αιτήσεων» και μετά θα ενημερωθεί  ανά ακίνητο για το στάδιο επεξεργασίας της αίτησής του αλλά και για την έγκριση ή μη της χορήγησης μείωσης  του φόρου.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.