Quantcast
Ενισχύσεις μέχρι και 5 εκατ. ευρώ μέσω του νέου Αναπτυξιακού - Ενεργοποιείται το πρώτο πρόγραμμα - enikonomia.gr
share

Ενισχύσεις μέχρι και 5 εκατ. ευρώ μέσω του νέου Αναπτυξιακού – Ενεργοποιείται το πρώτο πρόγραμμα

δημοσιεύτηκε:

Επιδοτήσεις και φορολογικές απαλλαγές για τα επενδυτικά τους σχέδια μπορούν να διεκδικήσουν χιλιάδες επιχειρήσεις μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, ο οποίος ενεργοποιείται σήμερα Τετάρτη 27 του μήνα: Αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν σε πρώτη φάση εκείνες οι εταιρείες που ενδιαφέρονται για τους τομείς «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα». Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το καθεστώς του «Τουρισμού» και στη συνέχεια το καθεστώς της «Αγροδιατροφής».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης 

Ο στόχος είναι – όπως έχει τεθεί από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση- έως το τέλος του έτους να έχουν προκηρυχθεί όλα τα καθεστώτα του νέου νόμου.

Στα 3 εκατ. ευρώ οι επιδοτήσεις μέσω του Αναπτυξιακού  

Το κάθε καθεστώς θα έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, εκ τω οποίων τα 75 εκατ. θα αφορούν ενισχύσεις με τη μορφή της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης και τα 75 εκατ. φορολογικές απαλλαγές. Το μέγιστο ύψος της επιχορήγησης – επιδότησης ορίζεται στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ αυτό της φορολογικής απαλλαγής στα 5 εκατ. ευρώ

Ο νόμος προβλέπει επίσης ότι η επιχορήγηση θα χορηγείται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ για τις μεγάλες προβλέπεται η παροχή φορολογικής απαλλαγής.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» για το 2022 –και το οποίο ενεργοποιείται από αύριο- ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 75 εκατ. ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

Τα υπόλοιπα 75 εκατ. ευρώ αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέσω του https://opsan.mindev.gov.gr από σήμερα Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022 έως τη Δευτέρα 31η Οκτωβρίου 2022.

Ποια σχέδια υπάγονται στο καθεστώς «Μεταποίηση- Εφοδιαστική Αλυσίδα»

Στο συγκεκριμένο καθεστώς υπάγονται επενδυτικά σχέδια, τα οποία εμπίπτουν στον τομέα της μεταποίησης -πλην της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων- και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αξίζει να σημειωθεί πως για τα επενδυτικά σχέδια των υπηρεσιών μεταφοράς με διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού προς τρίτους (logistics – ΚΑΔ 52.29.19.03) η παροχή υπηρεσίας σε εταιρείες του ίδιου ομίλου δύναται να ανέρχεται μέχρι ποσοστού 30% των συνολικά παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και ειδικότερα να πληρούν μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Δημιουργία νέας μονάδας.

β. Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας.

γ. Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα που δεν έχουν παραχθεί ποτέ ή υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί από αυτήν με τον όρο, για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ότι οι ενισχυόμενες δαπάνες υπερβαίνουν τουλάχιστον κατά διακόσια τοις εκατό (200%) τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού που χρησιμοποιούνται εκ νέου, όπως η αξία αυτή έχει καταγραφεί στο φορολογικό έτος, που προηγείται της αίτησης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου.

δ. Θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.

Ελάχιστο επιλέξιμο κόστος επενδυτικού σχεδίου 

Για την υπαγωγή στο καθεστώς απαιτείται η ύπαρξη ελάχιστου ύψους του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου, το οποίο προσδιορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, και συγκεκριμένα ανέρχεται στα:

α. 1.000.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις,

β. 500.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις,

γ. 250.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις,

δ. 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις,

ε. 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (Α.Σ.), τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.).

Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπερβεί τα 3 εκατ. ευρώ για όλα τα είδη ενισχύσεων.

Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπερβεί:

ι) τα 3 εκατ. ευρώ για τις ενισχύσεις της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ή της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, καθώς και της επιχορήγησης στην περίπτωση των ενισχύσεις για μεσαίες επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης

ιι) τα 5 εκατ. ευρω για την ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής.

γ. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που αφορά τις επιλέξιμες δαπάνες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων δεν μπορεί να υπερβεί τις 300 χιλ. ευρώ υπολογιζομένου εντός των ορίων των περιπτώσεων α και β.

Η ρύθμιση αυτή δεν αφορά τις επιλέξιμες δαπάνες της περ. στ (δαπάνες για επενδυτικές ενισχύσεις προς ΜΜΕ.

2α. Το ανώτατο όριο των 3 εκατ. ευρώ για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις εφαρμόζεται και στην περίπτωση συνδυασμού των ενισχύσεων και υπολογίζεται με την εξής σειρά: επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (εφόσον ζητείται με την επενδυτική πρόταση), φορολογική απαλλαγή.

Το ανώτατο όριο για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις εφαρμόζεται και στην περίπτωση συνδυασμού των ενισχύσεων.

Ενισχύσεις έως και 30 εκατ. για συνδεδεμένες επιχειρήσεις 

Οι παρεχόμενες σε κάθε φορέα επενδυτικού σχεδίου ενισχύσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ενισχύσεις σε συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις, δεν μπορεί να υπερβούν σωρευτικά τα 20 εκατ. ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και τα 30 εκατ. ευρώ για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων, με την επιφύλαξη των περιορισμών.

Οι περιορισμοί αυτοί ισχύουν για τα επενδυτικά σχέδια, τα οποία υπάγονται στο παρόν και για χρονική περίοδο τριών ετών από την υποβολή της αίτησης του φορέα για υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου του.

Ως ποσό ενίσχυσης, ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο, λαμβάνεται υπόψη το εγκριθέν με την απόφαση υπαγωγής. 

Το υπερβάλλον ποσό ενίσχυσης περικόπτεται αναλογικά κατά είδος ενίσχυσης και ομάδα δαπανών. Τα ανώτατα όρια στην προκειμένη περίπτωση προσαυξάνονται κατά 50% στις περιπτώσεις που η ενίσχυση δίδεται με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.