Tις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και τη Δευτέρα,14 Σεπτεμβρίου 2026 να ληφθεί η οριστική απόφαση για το εάν θα παραταθεί η υποχρεωτική πληρωμή ενοικίων μέσω τράπεζας από την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, όπως αναφέρουν πληροφορίες του enikonomia.gr.
Της Κατερίνας Φεσσά
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι θετική η απήχηση στο να δοθεί παράταση στο εν λόγω μέτρο.
Επίσης επισημαίνεται πως, είναι αναγκαίο να γίνει αυτό, καθώς έχει καθυστερήσει σημαντικά η ενεργοποίηση του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ), στο οποίο θα γίνεται η δήλωση των τραπεζικών λογαριασμών μέσω των οποίων θα εισπράττονται τα ενοίκια.
Συνεπώς, δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο χωρίς τη λειτουργία του ΜΙΔΑ, καθώς εάν δεν καταγράφονται λογαριασμοί, τότε δεν θα διασταυρώνονται με αποτελεσματικό τρόπο οι καταβολές που πραγματοποιούνται.
Η επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ
Υπενθυμίζεται πως, η ΠΟΜΙΔΑ μέσω της επιστολής που απέστειλε πρόσφατα προς την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και που κοινοποιήθηκε στην ΑΑΔΕ ζήτησε την νομοθετική παράταση της υποχρεωτικής τραπεζικής καταβολής των μισθωμάτων επί τουλάχιστον 6 μήνες από την έναρξη της λειτουργίας της νέας εφαρμογής δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης στο Μ.Ι.Δ.Α.
«Έχει καταστεί προφανές ότι η υποχρεωτική τραπεζική καταβολή των μισθωμάτων συνδέεται άρρηκτα με την πληροφορία που θα δηλωθεί και θα περιέχεται στην νέα πλατφόρμα μισθώσεων του Μ.Ι.Δ.Α., οπότε νομοτελειακά θα πρέπει να προηγηθεί η δήλωση στην παραπάνω εφαρμογή των τραπεζικών λογαριασμών κατάθεσης των ενοικίων κάθε μίσθωσης, και στη συνέχεια να αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου, αφού μόνον έτσι θα είναι δυνατός ο έλεγχος της ανά μήνα τραπεζικής καταβολής τους» τόνισε η ΠΟΜΙΔΑ.
«Ειδικά σε ότι αφορά τις εξαιρέσεις από την εφαρμογή του μέτρου αυτού, προτείνουμε και πάλι να εξαιρεθούν ρητά από τις κυρώσεις αυτές, τα εξής μισθώματα κατοικιών:
- Τα μισθώματα έως 500 ευρώ μηνιαίως.
- Τα μισθώματα μεταξύ συμβαλλομένων ηλικίας άνω των 70 ετών, για τους οποίους δεν ισχύει η φορολογική υποχρέωση διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών.
- Τα μισθώματα που έχει δηλωθεί στην εφαρμογή μισθώσεων της ΑΑΔΕ ότι έχουν ήδη προκαταβληθεί στον εκμισθωτή.
- Τα μισθώματα που έχουν κατασχεθεί από το Δημόσιο ή ιδιώτη εις χείρας τρίτου ή έχουν εκχωρηθεί προς τρίτο έναντι οφειλής.
- Τα μισθώματα που για οποιοδήποτε λόγο κατατίθενται δημόσια στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, εκτός αν ρητά οριστεί ότι και αυτό αποτελεί αποδεκτή καταβολή.
Παράλληλα έχουμε προτείνει σχετικά να οριστεί ρητά ότι:
- Τα μισθώματα που οφείλονται σε πολλούς συνεκμισθωτές – συνιδιοκτήτες θα μπορεί έγκυρα να καταβάλλονται σε κοινό λογαριασμό τους ή και σε λογαριασμό ενός και μόνον εξ αυτών ή και εξουσιοδοτημένου τρίτου, που θα δηλωθεί στην εφαρμογή του Μ.Ι.Δ.Α.
- Τα μισθώματα που έχει συμφωνηθεί να εισπράττονται από πληρεξουσίους, δικηγόρους, εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, κατοίκους εξωτερικού κλπ., θα μπορούν να καταβάλλονται νόμιμα στους λογαριασμούς αυτών, εφόσον δηλωθούν στην εφαρμογή του Μ.Ι.Δ.Α.
- Τα μηνιαία μισθώματα ύψους έως 1.600€ να οριστούν ρητά ως ακατάσχετα σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή εις χείρας τρίτου, ιδίως αν αποτελούν το μοναδικό εισόδημα του εκμισθωτή πέραν της σύνταξης και τυχόν αμελητέου ποσού τραπεζικών τόκων.
- Να καθοριστεί διαδικασία υποβολής ένστασης μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ, όταν οι ενδιαφερόμενοι αμφισβητούν τεκμηριωμένα την επιβολή της κύρωσης αυτής» πρόσθεσε.
Ενοικιαστές και ιδιοκτήτες: Τι κινδυνεύουν να χάσουν από την 1η Οκτωβρίου εάν δεν δοθεί παράταση
Εάν δεν παραταθεί το παραπάνω μέτρο, τότε από την 1η Οκτωβρίου κινδυνεύουν να μείνουν εκτός της χορήγησης του επιδόματος στέγασης, της ετήσιας επιστροφής ενοικίου αλλά και από κάθε είδους κρατική ενίσχυσης που σχετίζεται με μισθώσεις ,οι ενοικιαστές που θα εξακολουθούν να πληρώνουν το μίσθωμα με μετρητά στον ιδιοκτήτη τους ακόμη και εάν πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπονται.
Αντιμέτωποι με κυρώσεις θα βρεθούν και οι ιδιοκτήτες που θα εξακολουθούν να εισπράττουν τα μισθώματα με μετρητά από τους ενοικιαστές.
Ειδικότερα, η έκπτωση του 5% στο ακαθάριστο εισόδημα από ακίνητα θα χαθεί, εάν το μίσθωμα δεν θα έχει πληρωθεί μέσω τραπεζικού συστήματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, θα αυξάνεται φορολογητέο εισόδημα του ιδιοκτήτη και ο σχετικός φόρος.
