Επαγγελματίες: Ποιοι θα εξαιρεθούν του «τεκμηρίου ελάχιστης αμοιβής» – Για ποια εισοδήματα θα ισχύσει το νέο σύστημα

φόρος

«Μπλοκάκια», αγρότες, μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση, είναι μεταξύ των επαγγελματιών που θα εξαιρεθούν του νέου τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης: Αλλαγές δεν αποκλείονται κατά την διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης -με «φόντο» και τις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων- αλλά αυτές αναμένεται να είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Λογιστές και φοροτεχνικοί ζητούν το νέο σύστημα να εφαρμοστεί για τα εισοδήματα που θα εισπραχθούν του χρόνου.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Από την πλευρά του το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας επιμένει πως η νέα μέθοδος φορολόγησης με τεκμήριο ελάχιστης αμοιβής θα αφορά τα φετινά εισοδήματα, εκείνα δηλαδή που θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες υπολογίζεται πως θα αρχίσουν να υποβάλλονται από τον Μάρτιο του 2024.

Για ποιους θα ισχύσει το νέο σύστημα και ποιοι εξαιρούνται

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, το νέο σύστημα φορολόγησης θα ισχύσει μόνο για τους φορολογούμενους με ατομικές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα για τους εμπόρους, τους βιοτέχνες, τους επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις επιχειρηματικές ή επαγγελματικές δραστηριότητές τους.

Έτσι, όλες οι άλλες μορφές επιχειρήσεων, όπως οι Ομόρρυθμες (ΟΕ), οι Ετερόρρυθμες Εταιρείες (ΕΕ), οι Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) θα εξακολουθούν να φορολογούνται μόνο με τη μέθοδο του λογιστικού προσδιορισμού, δηλαδή με αφαίρεση των εξόδων τους από τα ακαθάριστά έσοδά τους.

Το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπεις εξαιρέσεις και σε επίπεδο ατομικών επιχειρήσεων. Έτσι:

Νέα ηλεκτρονικά «εργαλεία» για τον έλεγχο των επιχειρήσεων

Το «μίνι» – φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει και μια σειρά παρεμβάσεων που ενισχύουν τα ηλεκτρονικά «εργαλεία» του Κράτους για τον έλεγχο των συναλλαγών των επαγγελματιών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται:   

Υποχρέωση κατοχής του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών

Οι υπόλοιπες τέσσερις παρεμβάσεις σε ψηφιακό επίπεδο που προχωρούν κανονικά και δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο γιατί δεν χρειάζονται νομοθετική παρέμβαση, είναι:

Exit mobile version