Quantcast
Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι: Τι ισχύει για αναστολές συμβάσεων, "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" και τηλεργασία τον Ιούνιο - enikonomia.gr
share

Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι: Τι ισχύει για αναστολές συμβάσεων, “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” και τηλεργασία τον Ιούνιο

δημοσιεύτηκε:

Τρία «όπλα» διατηρεί και τον Ιούνιο στη φαρέτρα του το υπουργείο Εργασίας ώστε να στηρίξει τις επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζόμενους που ακόμα δοκιμάζονται από την υγειονομική κρίση. Αναστολές συμβάσεων, πρόγραμμα «Συν-εργασία» και τηλεργασία παραμένουν στο τραπέζι και οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να ορθοποδήσουν μπορούν να τα αξιοποιήσουν και αυτόν τον μήνα.
Σε ό,τι αφορά τις αναστολές συμβάσεων αυτές θα συνεχίσουν να είναι χρήσιμο εργαλείο που θα βάλει κάτω την ομπρέλα προστασίας του χιλιάδες εργαζόμενους. Δικαιούχοι γι’ αυτόν τον μήνα θα είναι οι εποχιακά εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο που έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η κατηγορία εργαζομένων θα μπορεί και τον Ιούνιο να υπαχθεί στο καθεστώς της αναστολής σύμβασης, προκειμένου να λάβει την πολυπόθητη μηνιαία αποζημίωση ειδικού σκοπού. Μάλιστα, αυτό μπορεί να γίνει με μονομερή δήλωσή τους, στο Πληροφοριακό Σύστημα ”Εργάνη”.
«Ζωντανό» παραμένει και το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το οποίο έχει παραταθεί έως τον Σεπτέμβριο, ώστε να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες των επιχειρήσεων του τουρισμού. Έτσι το πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο και τον Ιούνιο, ώστε δικαιούχες επιχειρήσεις να εντάξουν σε αυτόν το προσωπικό τους. Υπενθυμίζεται ότι στον «Συν-Εργασία» μπορούν να υπαχθούν μισθωτοί πλήρους απασχόλησης που προσλήφθηκαν έως 31 Ιανουαρίου του 2021, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για να υπαχθεί μια επιχείρηση σε αυτόν είναι να έχει σημειώσει τουλάχιστον κατά 20% μειωμένο τζίρο το οκτάμηνο από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 σε σχέση με το διάστημα Ιουλίου 2019 -Φεβρουαρίου 2020.
Σημαντικό μέτρο που θα συνεχίσει να ισχύει τουλάχιστον έως τις 30 Ιουνίου είναι η τηλεργασία. Η εξ αποστάσεως εργασίας, που…έλυσε τα χέρια αρκετών εργοδοτών αλλά και εργαζομένων, θα ισχύει και για αυτό τον μήνα. Παρόλα αυτά, το ποσοστό της τηλεργασίας μειώνεται από το 50% που ήταν τον προηγούμενο μήνα στο 20%. Βάσει της πρόσφατης υπουργικής απόφασης οι επιχειρήσεις καλούνται να εντάξουν σε αυτό το καθεστώς υποχρεωτικά τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι με τηλεργασία έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τους υπαλλήλους που εργάζονται με φυσική παρουσία στο γραφείο, δηλαδή μισθό, ωράριο εργασίας, ασφάλιση, άδειες κλπ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.