Quantcast
Επίδομα έως 2.490 ευρώ για 3 μήνες από τη ΔΥΠΑ: Ποιοι το λαμβάνουν και πώς - enikonomia.gr
share

Επίδομα έως 2.490 ευρώ για 3 μήνες από τη ΔΥΠΑ: Ποιοι το λαμβάνουν και πώς

δημοσιεύτηκε:

Επίδομα για διάστημα έως και 3 μηνών που είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό (830 ευρώ μεικτά) χορηγεί η ΔΥΠΑ σε χιλιάδες δικαιούχους. Πρόκειται για το επίδομα λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη του οποίου οι δικαιούχοι είναι οι εργαζόμενοι:

  • επιχείρησης που κηρύχθηκε σε πτώχευση μετά από δικαστική απόφαση είτε που διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση έκλεισε οριστικά και ότι λόγω ανεπάρκειας του ενεργητικού δεν συντρέχει λόγος κινήσεως της διαδικασίας πτωχεύσεως/
  • επιχείρησης που τέθηκε σε εκκαθάριση/
  • επιχείρησης (ασφαλιστικής) της οποίας ανακαλείται η άδεια λειτουργίας, λόγω παράβασης των διατάξεων της ιδιωτικής ασφαλιστικής νομοθεσίας.

 Δηλαδή οι δικαιούχοι  του επιδόματος για το διάστημα 3 μηνών θα πάρουν συνολικά 2.490 ευρώ (830 ευρώ χ3 μήνες). Επίσης επισημαίνεται πως η  διαδικασία αφορά στην καταβολή σε εργαζόμενους ανεξόφλητων, λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, αποδοχών μέχρι 3 μηνών, που προέρχονται από σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας και εμπίπτει στο χρονικό διάστημα 6  μηνών που προηγείται της υποβολής της αίτησης ή της δήλωσης για κήρυξη της πτώχευσης, εφόσον εκδοθεί απόφαση που κηρύσσει τον εργοδότη σε πτώχευση ή από τη δημοσίευση της προβλεπόμενης, από τη νομοθεσία ιδιωτικής ασφάλισης, υπουργικής απόφασης περί ασφαλιστικής εκκαθάρισης ή από τη δημοσίευση της απόφασης, με την οποία τίθεται σε εκκαθάριση ο εργοδότης ή διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση έκλεισε οριστικά και ότι λόγω ανεπάρκειας του ενεργητικού δεν δικαιολογείται η έναρξη διαδικασίας πτωχεύσεως.

Οι προϋποθέσεις

Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος είναι οι εξής:

  • Ένας εργοδότης θεωρείται ότι ευρίσκεται σε κατάσταση αφερεγγυότητας όταν έχει περιέλθει σε κατάσταση παύσεως ή αναστολής των πληρωμών του και είτε κηρύσσεται σε πτώχευση με απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου είτε διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση έκλεισε οριστικά και ότι λόγω ανεπάρκειας του ενεργητικού δεν συντρέχει λόγος κινήσεως της διαδικασίας πτωχεύσεως. Ως ημερομηνία επέλευσης της αφερεγγυότητας θεωρείται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την κίνηση της πτωχευτικής διαδικασίας
  • Είναι επιχείρηση (προβληματική) που υποβάλλεται στην ειδική εκκαθάριση των άρθρων 9 του Ν. 1386/1983 (ΦΕΚ 107/Α), 46 του Ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101/Α) και 14 του Ν. 2000/1991 (ΦΕΚ 206/Α), όπως ισχύουν
  • Είναι ασφαλιστική επιχείρηση της οποίας η άδεια λειτουργίας ανακλήθηκε με απόφαση του αρμοδίου υπουργού λόγω παράβασης διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας και τίθεται σε ασφαλιστική εκκαθάριση (αναγκαστική) σύμφωνα με το άρθρο 12α του Ν.Δ. 400/1970 (ΦΕΚ 10/Α), όπως ισχύει.
  • Η επιχείρηση του τέθηκε ύστερα από προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία σε εκκαθάριση με σκοπό την ικανοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών του και με αποτέλεσμα τη λύση των σχέσεων εργασίας με τους μισθωτούς του.
  • Η αίτηση υποβάλλεται το αργότερο μέσα σε ένα εξάμηνο:

α) από τη δημοσίευση της απόφασης για την κήρυξη του εργοδότη σε κατάσταση πτώχευσης ή

β) από την ημερομηνία που η επιχείρηση τέθηκε σε εκκαθάριση ή

γ) από την ημερομηνία που η ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της (ασφαλιστικής) επιχείρησης λόγω παράβασης των διατάξεων της ιδιωτικής ασφαλιστικής νομοθεσίας

Τα δικαιολογητικά

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά  που πρέπει να έχουν οι δικαιούχοι για την εγγραφή στο μητρώο της ΔΥΠΑ είναι τα εξής:

  • Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΦΜ
  • Λογαριασμό ΔΕΚΟ ή εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας, ή αντίγραφο συμφωνητικού μίσθωσης κατοικίας, κατατεθειμένου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
  • Παραστατικό ταυτοπροσωπίας σε ισχύ (Δελτίο ταυτότητας, Διαβατήριο κ.λ.π.)
  • Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΜΚΑ
  • Άδεια διαμονής ή εργασίας προκειμένου περί ανέργων πολιτών υπηκόων τρίτων χωρών.

Ενώ τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την επιδότηση είναι τα εξής: 

  • Βεβαίωση του συνδίκου της πτώχευσης ή του Γραμματέα του πτωχευτικού δικαστηρίου στη περίπτωση που η επιχείρηση κηρύχθηκε σε πτώχευση ή βεβαίωση του οικείου εκκαθαριστή για τις λοιπές περιπτώσεις από την οποία να προκύπτει το ύψος των ανεξόφλητων αποδοχών που αναγγέλθηκαν προς επαλήθευση ή ικανοποίηση καθώς και ο χρόνος στην οποία ανάγονται αυτές.
  • Δικαιολογητικό από το οποίο να προκύπτει ο ΑΜ ΙΚΑ του ενδιαφερομένου.
  • Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 για το ύψος των ανεξόφλητων αποδοχών και την περίοδο στην οποία αναφέρονται.
  • Αριθμός Καταθετικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ) στον οποίο ο ασφαλισμένος είναι ο πρώτος δικαιούχος.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.