Quantcast
Επίδομα παιδιού: Έως τις 15 Ιανουαρίου οι αιτήσεις - Ποιοι θα πάρουν "φουσκωμένη" δόση - Παραδείγματα - enikonomia.gr
share

Επίδομα παιδιού: Έως τις 15 Ιανουαρίου οι αιτήσεις – Ποιοι θα πάρουν “φουσκωμένη” δόση – Παραδείγματα

δημοσιεύτηκε:

Έως την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου στις 23:59 μπορούν συγκεκριμένες ομάδες πολιτών να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ για το επίδομα παιδιού. Αυτό αφορά σε όσους δεν έχουν εισέλθει ακόμα στην πλατφόρμα για το 2022 αλλά και τους πολίτες που έχουν δημιουργήσει αίτηση αλλά δεν έχουν οριστικοποιήσει την υποβολή της.

Η διαδικασία για να υποβάλετε αίτηση

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στον σύνδεσμο: https://www.idika.gr/epidomapaidiou ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα: 

Πρώτο βήμα: Υποβολή Ε1 και αίτησης Α21

Το επίδομα υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 του έτους 2022 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Προκειμένου όμως οι δικαιούχοι να γνωρίζουν το σωστό ποσό του επιδόματός τους για το έτος 2022 αλλά και προς αποφυγή σώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, συνιστάται η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος-Ε1 τρέχοντος έτους (εισοδήματα 2021). Η πληρωμή της δόσης του επιδόματος παιδιού που θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής Ε1 τρέχοντος έτους, θα περιλάβει μόνο όσους αιτούντες έχουν υποβάλλει τη φορολογική δήλωση του τρέχοντος έτους.

Δεύτερο βήμα: Η είσοδος

Οι πολίτες θα πρέπει να μπουν στην εφαρμογή με τα διαπιστευτήρια TaxisNet πατώντας το link που ακολουθεί μετά τις οδηγίες. Με την είσοδό τους στο σύστημα θα τους ζητηθεί να επιβεβαιώσουν  τον ΑΜΚΑ και να συναινέσουν στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή τα δικά τους, του/της συζύγου ή του αντισυμβαλόμενου στο σύμφωνο συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων τους.

Τρίτο βήμα: Η συναίνεση

Μετά την είσοδο, θα εμφανισθεί φόρμα όπου θα πρέπει να επιλέξουν οι πολίτες την τρέχουσα οικογενειακή τους κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου. Οι πολίτες θα πρέπει προσεκτικά να διαβάσουν  το κείμενο που αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού και πατήστε [Συναίνεση] (για την έναρξη συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης επιδόματος παιδιού Α21).

Τέταρτο βήμα:  Η συμπλήρωση Αίτησης

Η αίτηση επιδόματος παιδιού θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών και τη σύνθεση της οικογένειας . Κάποια από τα πεδία της αίτησης θα πρέπει να συμπληρωθούν από τον ίδιο  τους ίδιους τους πολίτες , όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και o ΙΒΑΝ στον οποίο είναι δικαιούχοι  ή συνδικαιούχοι για την καταβολή του επιδόματος.

Πέμπτο βήμα: Η  σύνθεση Οικογένειας

Η αίτηση επιδόματος παιδιού περιλαμβάνει πίνακα με τη σύνθεση της οικογένειας των πολιτών. Για κάποια μέλη μπορεί να απαιτηθεί η συμπλήρωση πρόσθετων στοιχείων, όπως πχ. στοιχεία φοιτητή. Πατώντας [Αλλαγή Στοιχείων] θα πρέπει οι πολίτες να κατευθυνθούν  στη φόρμα στοιχείων του μέλους για το οποίο θα εισάγουν και θα καταχωρήσουν τα συμπληρωματικά στοιχεία. Αν κάποιο από τα τέκνα δεν πρέπει να συμμετέχει στην αίτηση,  τότε οι πολίτες  θα πρέπει να κάνουν διαγραφή τέκνου. Επιπροσθέτως, αν κάποιο μέλος δεν περιλαμβάνεται στην προ-συμπληρωμένη σύνθεση της οικογένειας των πολιτών , θα πρέπει να πραγματοποιήσουν προσθήκη τέκνου. Στην ίδια λίστα υπάρχει σχετική ενημέρωση δίπλα στο όνομα του ατόμου που τυχόν χρειάζεται να συναινέσει για το επίδομα. Για την συναίνεση του απαιτείται η σύνδεση στην εφαρμογή με τα δικά του στοιχεία TaxisNet.

Έκτο βήμα: Οι επισημάνσεις και τα δικαιολογητικά

Κατά την αποθήκευση ή την υποβολή της αίτησης, η εφαρμογή ενδέχεται να εμφανίσει στο κάτω μέρος της φόρμας επισημάνσεις με σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την αίτηση. Μπορεί να ζητηθεί  από τους πολίτες να επισυνάψουν δικαιολογητικά που αφορούν τους ίδιους  ή κάποιο προστατευόμενο μέλος. Κάποια από τα δικαιολογητικά είναι υποχρεωτικά για την υποβολή της αίτησης επιδόματος παιδιού.

Έβδομο βήμα: Η καταχώρηση και υποβολή

Στο κάτω μέρος της αίτησης  οι πολίτες μπορούν  να πατήσουν [Αποθήκευση] ή [Υποβολή]. Με την αποθήκευση, η αίτηση καταχωρείται προσωρινά στο σύστημα και μπορεί να επανέλθουν αργότερα μία ή περισσότερες φορές για να συμπληρώσουν επιπλέον στοιχεία των μελών ή και να επισυνάψουν δικαιολογητικά που μπορεί να απαιτηθούν. Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης δεν θα είναι δυνατή η τροποποίηση της. Ο έλεγχος των επισυναπτόμενων δικαιολογητικών γίνεται από τον ΟΠΕΚΑ μόνο μετά την οριστική υποβολή της αίτησης. Επισημαίνεται ότι η μη οριστικοποιημένη αίτηση δεν θεωρείται υποβληθείσα.

Ακύρωση Αίτησης

Αν μετά την υποβολή της αίτησης, οι πολίτες διαπιστώσουν πως υπάρχει λάθος,  τότε μπορεί να την ακυρώσουν πατώντας [Οι Αιτήσεις Μου] / [Προβολή] / [Ακύρωση Αίτησης] και κατόπιν να εκκινήσει νέα αίτηση-υπεύθυνη δήλωση (Α21) επιδόματος παιδιού. Όταν ολοκληρωθεί η συμπλήρωση της,  τότε θα πρέπει να υποβληθεί οριστικά.

Η ημερομηνία – κλειδί για την πληρωμή και τα ποσά

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 θα γίνει η καταβολή του επιδόματος. Σημειώνεται πως το επίδομα αυτό θα είναι προσαυξημένο κατά μιάμιση μηνιαία δόση – δηλαδή την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, η οποία για όσους είχαν υποβάλλει την αίτησή τους, καταβλήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2022.

Yπενθυμίζεται ότι ποσό της μιάμισης δόσης διαμορφώνεται στα 105 ευρώ /63 ευρώ/ 42 ευρώ για το πρώτο και δεύτερο παιδί που έχει το νοικοκυριό ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του, ενώ 210 ευρώ / 126 ευρώ/ 84 ευρώ θα λαμβάνει το νοικοκυριό από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Συνεπώς τα ποσά του επιδόματος παιδιού διαμορφώνονται ανάλογα με την εισοδηματική κλίμακα του νοικοκυριού. Αναλυτικά:

Α κατηγορία:

  • Για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο δίνεται το ποσό των 70 ευρώ ανά μήνα
  • Για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο δίνεται επιπλέον 70 ευρώ ανά μήνα
  • Για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου καταβάλλονται επιπλέον 140 ευρώ ανά μήνα

Β κατηγορία:

  • Για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο καταβάλλεται το ποσό των 42 ευρώ ανά μήνα
  • Για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο δίνεται επιπλέον 42 ευρώ ανά μήνα
  • Για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου δίνονται επιπλέον 84 ευρώ ανά μήνα

Γ κατηγορία:

  • Για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο δίνονται 28 ευρώ ανά μήνα
  • Για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο καταβάλλονται επιπλέον 28 ευρώ ανά μήνα
  • Για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου δίνονται επιπλέον 56 ευρώ ανά μήνα

Παραδείγματα 

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα παραδείγματα με τη μιάμιση δόση του επιδόματος παιδιού που θα λάβουν στις 31 Ιανουαρίου οι δικαιούχοι. Αναλυτικά:

Α. ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

Πρώτο παράδειγμα

Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 28.000 ευρώ:

  • Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2.
  • Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι: 28.000 ευρώ / 2= 14.000 ευρώ .
  • Η οικογένεια που εντάσσεται στην Γ εισοδηματική κλίμακα λαμβάνει 56 ευρώ επίδομα το μήνα.
  • Σημείωση: Ωστόσο ο δικαιούχος σε αυτή την κατηγορία θα λάβει τον Ιανουάριο συνολικά 84 ευρώ .Το ποσό αυτό προκύπτει από την πρόσθεση 56 ευρώ (μία δόση) +28( μισή δόση)

Δεύτερο παράδειγμα

Οικογένεια με 2 γονείς και 1 παιδί, με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ:

  • Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 = 1,75.
  • Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 26.000 ευρώ / 1,75= 14.857 ευρώ.
  • Η οικογένεια που εντάσσεται στην Γ εισοδηματική κλίμακα λαμβάνει 28 ευρώ επίδομα τον μήνα.
  • Σημείωση: Ωστόσο ο δικαιούχος σε αυτή την κατηγορία θα λάβει τον Ιανουάριο συνολικά 42 ευρώ .Το ποσό αυτό προκύπτει από την πρόσθεση 28 ευρώ (μία δόση) +14 ( μισή δόση)

Τρίτο παράδειγμα

Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 18.800 ευρώ :

  • Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2.
  • Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 18.800 ευρώ / 2= 9.400 ευρώ.
  • Η οικογένεια που εντάσσεται στην Β εισοδηματική κλίμακα λαμβάνει 84 ευρώ επίδομα τον μήνα.
  • Σημείωση: Ωστόσο ο δικαιούχος σε αυτή την κατηγορία θα λάβει τον Ιανουάριο συνολικά 126 ευρώ .Το ποσό αυτό προκύπτει από την πρόσθεση 84 ευρώ (μία δόση) +42 (μισή δόση)

Τέταρτο παράδειγμα

Οικογένεια με 2 γονείς και 3 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ:

  • Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 +1/4 = 2,25.
  • Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 13.000 ευρώ / 2,25 = 5.777 ευρώ.
  • Η οικογένεια που εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα λαμβάνει 280 ευρώ τον μήνα.
  • Σημείωση: Ωστόσο ο δικαιούχος σε αυτή την κατηγορία θα λάβει τον Ιανουάριο συνολικά 420 ευρώ .Το ποσό αυτό προκύπτει από την πρόσθεση 280 ευρώ (μία δόση) +140 (μισή δόση)

Πέμπτο παράδειγμα

Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ:

  • Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2.
  • Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 12.000 ευρώ / 2= 6.000 ευρώ .
  • Η οικογένεια που εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα λαμβάνει 140 ευρώ τον μήνα.
  • Σημείωση: Ωστόσο ο δικαιούχος σε αυτή την κατηγορία θα λάβει τον Ιανουάριο συνολικά 210 ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από την πρόσθεση 140 ευρώ ( μία δόση) +70 (μισή δόση)

Έκτο παράδειγμα

Οικογένεια με 2 γονείς και 4 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 14.500 ευρώ :

  • Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 + 1/4 + 1/4 = 2,5.
  • Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 14.500 ευρώ / 2,5 = 5.800 ευρώ .
  • Η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και λαμβάνει 420 ευρώ τον μήνα.
  • Σημείωση: Ο δικαιούχος σε αυτή την κατηγορία θα λάβει τον Ιανουάριο συνολικά 630 ευρώ .Το ποσό αυτό προκύπτει από την πρόσθεση 420 ευρώ (μία δόση) + 210 (μισή δόση)

Έβδομο παράδειγμα

Οικογένεια με 2 γονείς και 4 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 24.500 ευρώ:
Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 + 1/4 + 1/4 = 2,5.
Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 24.500 ευρώ / 2,5 = 9.800 ευρώ.
Η οικογένεια εντάσσεται στην Β εισοδηματική κλίμακα και λαμβάνει 252 ευρώ τον μήνα.
Σημείωση: Ο δικαιούχος σε αυτή την κατηγορία θα λάβει τον Ιανουάριο συνολικά 378 ευρώ .Το ποσό αυτό προκύπτει από την πρόσθεση 252 ευρώ (μία δόση) + 126 (μισή δόση)

Όγδοο παράδειγμα

Οικογένεια με 2 γονείς και 5 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 27.000 ευρώ:

  • Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 + 1/4 + 1/4 +1/4 = 2,75.
  • Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 27.000 ευρώ / 2,75 = 9.818 ευρώ.
  • Η οικογένεια εντάσσεται στην Β εισοδηματική κλίμακα και λαμβάνει 336 ευρώ τον μήνα.
  • Σημείωση: Ο δικαιούχος σε αυτή την κατηγορία θα λάβει τον Ιανουάριο συνολικά 504 ευρώ .Το ποσό αυτό προκύπτει από την πρόσθεση 336 ευρώ (μία δόση) + 168 (μισή δόση)

Β. ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

Πρώτο παράδειγμα

Μονογονεικές οικογένειες με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ:

  • Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2.
  • Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 12.000 ευρώ / 2= 6.000 ευρώ .
  • Η οικογένεια που εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα λαμβάνει 280 ευρώ τον μήνα
  • Σημείωση: Ωστόσο ο δικαιούχος σε αυτή την κατηγορία θα λάβει τον Ιανουάριο συνολικά 420 ευρώ .Το ποσό αυτό προκύπτει από την πρόσθεση 336 ευρώ (μία δόση) + 168 (μισή δόση)

Δεύτερο παράδειγμα

Μονογονεικές οικογένειες με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ:

  • Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 = 1,5.
  • Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 9.000 ευρώ / 1,5= 6.000ευρώ .
  • Η οικογένεια που εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και λαμβάνει 70 ευρώ τον μήνα.
  • Σημείωση: Ωστόσο ο δικαιούχος σε αυτή την κατηγορία θα λάβει τον Ιανουάριο συνολικά 105 ευρώ .Το ποσό αυτό προκύπτει από την πρόσθεση 70 ευρώ (μία δόση) +35 (μισή δόση)

Τρίτο παράδειγμα

Μονογονεικές οικογένειες με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 10.500 ευρώ:

  • Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 + 1/4 = 1,75.
  • Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 10.500€ / 1,75= 6.000 ευρώ.
  • Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και λαμβάνει 140ευρώ τον μήνα.
  • Σημείωση: Ωστόσο ο δικαιούχος σε αυτή την κατηγορία θα λάβει τον Ιανουάριο συνολικά 210 ευρώ .Το ποσό αυτό προκύπτει από την πρόσθεση 140 ευρώ (μία δόση) +70 (μισή δόση)

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.