Quantcast
Επίδομα παιδιού: Σήμερα καταβάλλεται η τρίτη δόση - Σε ποιες περιπτώσεις δεν επαναχορηγείται - enikonomia.gr
share

Επίδομα παιδιού: Σήμερα καταβάλλεται η τρίτη δόση – Σε ποιες περιπτώσεις δεν επαναχορηγείται

δημοσιεύτηκε:

Την τρίτη δόση του επιδόματος παιδιού καταβάλλει σήμερα, Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023 ο ΟΠΕΚΑ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Πάντως για να υπολογιστεί το δικαιούμενο ποσό του επιδόματος παιδιού λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022 του πολίτη.  Υπενθυμίζεται δε πως για να χορηγηθεί το επίδομα θα πρέπει να έχει υποβληθεί οριστικά σχετική αίτηση και να έχει εγκριθεί ενώ αίτηση που έχει αποθηκευθεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Επίσης επισημαίνεται πως ο προσδιορισμός των δικαιούχων του επιδόματος τέκνων γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια –βάσει του λεγόμενου ισοδύναμου εισοδήματος- ως εξής:

  • Έως 6000 ευρώ για την πρώτη κατηγορία
  • Από 6.001 ευρώ έως και 10.000 ευρώ για την δεύτερη κατηγορία
  • Από 10.001 ευρώ έως και 15.000 ευρώ για την τρίτη  κατηγορία

Σημειώνεται δε  πως το ποσό του επιδόματος εξαρτάται από τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και αφορά:

  • Για την πρώτη κατηγορία 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, επιπλέον 70 ευρώ για το δεύτερο και άλλα 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε επιπλέον των 3 παιδιών
  • Για τη δεύτερη κατηγορία 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 42 ευρώ για το δεύτερο και 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο
  • Για την τρίτη κατηγορία 28 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 28 ευρώ για το δεύτερο και επιπλέον 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Επίδομα παιδιού: Σε ποιους διακόπτεται η χορήγηση

Διακόπτεται η χορήγηση του επιδόματος παιδιού από την 1η Ιουλίου σε όσους δεν πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Τα ανήλικα τέκνα ηλικίας από 4 έως 16 ετών του αιτούντος επίδομα παιδιού θα πρέπει:

  • να έχουν εγγραφεί στην υποχρεωτική εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2022-2023 και
  • να ολοκληρώσουν επαρκώς τη φοίτησή τους στις 30 Ιουλίου 2023 για το εν λόγο σχολικό έτος, δηλαδή να μην αναγκαστούν να επαναλάβουν την τάξη τους λόγω μεγάλου αριθμού αδικαιολόγητων απουσιών.

Για να εγκριθεί η αίτηση για το επίδομα μέχρι  τις 30 Ιουνίου 2023 θα πρέπει  ο πολίτης να συντρέχει την προϋπόθεση 1 (αναφέρεται παραπάνω), ωστόσο από την  1η  Ιουλίου 2023 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 θα πρέπει να συντρέχουν και οι δυο προαναφερθείσες προϋποθέσεις.

Πότε δεν επαναχορηγείται 

Εάν δεν  εκπληρώνεται στο τέλος του σχολικού έτους 2022-2023 η επαρκής φοίτηση των ανηλίκων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση λόγω αδικαιολόγητου αριθμού απουσιών, τότε το επίδομα διακόπτεται από την  1 Ιουλίου 2023 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 και δεν επαναχορηγείται έστω και αν το τέκνο εγγραφεί στο νέο σχολικό έτος 2023-2024.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.